Pokračovanie článku: Definitívne zbohom uhliu na Slovensku. Horná Nitra je na novú éru pripravená

Oproti zahraničiu máme náskok

Baníci, ktorým skončí fáracia kariéra, sa však o živobytie báť nemusia. Prepustení ľudia, ktorí v bani odpracovali aspoň 30 rokov a pre útlmový vládny program prídu o prácu, dostanú nielen odstupné, ale budú môcť pol roka dostávať aj vyše 1 500 eur mesačne. Okrem nároku na podporu v nezamestnanosti totiž dostávajú špeciálny kompenzačný príspevok od 200 do 816 eur mesačne a poberať ho môžu najviac 7 rokov. Baníkom v produktívnom veku ponúkajú aj rekvalifikačné kur­zy.

Zastupitelia regiónu, ako aj občianskej spoločnosti sa aj preto zhodujú, že na prechod do “doby bezuhoľnej” sú pripravení. „Treba toho ešte dosť dotiahnuť, no z pohľadu regiónu, my pripravení sme. V zásade čakáme len na dotiahnutie procesov zo strany vlády,” hovorí Michal Ďureje, poslanec Trenčianskeho samosprávneho kraja a hovorca mesta Prievidza. „Dá sa na to pozrieť rôznymi spôsobmi. Samozrejme, dalo by sa robiť viac, lepšie, vo väčšom. Ale určite pripravení sme,” pripája sa aktivistka Ilčíková.

EP logo, Euractiv

„Keď sa napríklad porovnáme so zahraničím, nedávno sme boli v Slovinsku, kde aktuálne prebieha hlavná politická debata o tom, že štát navrhuje koniec podpory uhlia v roku 2030 a región reagoval, že to je priskoro, to sa nedá stihnúť. Keď sme im povedali, že na Slovensku to plánujeme už o rok, neverili, ako je to možné,” uzatvára Vlčko.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bane #Horná Nitra #uhlie #elektrická energia #zelená ekonomika #Zelená Európa #banníctvo