Pokračovanie článku: Definitívne zbohom uhliu na Slovensku. Horná Nitra je na novú éru pripravená

Finálny úder baniam zasadila pandémia

Samotné Hornonitrianske bane, ktoré sa aktívne zapojili aj do transformačných projektov, ako je pestovanie paradajok a hlivy či chov rybiek, zažívajú ako firma ťažké obdobie. Ohlásenie zastavenia štátnych dotácií od roku 2023 bol pre spoločnosť HPB jasný verdikt – finančná injekcia od štátu vo výške 115 miliónov eur ročne bola totiž kľúčovým zdrojom príjmu pre spoločnosť najmä v posledných rokoch. Hnedé uhlie, ktoré sa v oblasti ťaží, totiž nie je tak kvalitné, ako čierne a teda aj jeho predaj na trhoch je menej výnosný. Navyše, dopyt klesá aj z dlhodobého hľadiska, pretože daň za znečistenie ovzdušia vo forme emisných povoleniek je čoraz vyššia, čo predražuje aj výrobu elektriny.

Pre ilustráciu: bežná staršia chladnička v domácnosti za deň spotrebuje zhruba 1 kilowatthodinu elektriny. Ak by táto elektrina pochádzala z uhlia, jej výroba vyprodukuje 1 kilogram oxidu uhličitého. Ak by však energiu pre chladničku vyrobila napríklad atómová elektráreň, za pokrytie dennej prevádzky spotrebiča vypustí do ovzdušia len 16 gramov emisií.

„Po ukončení ťažby uhlia v bani Cigeľ 27. októbra 2017 sme na konci septembra tohto roku ukončili ťažbu uhlia v druhej ťažobnej prevádzke, v najstaršej uhoľnej bani na Slovensku, v bani Handlová. V tejto súvislosti dôjde v spoločnosti do konca roka k zníženiu stavu o 237 zamestnan­cov,” opisuje Adriana Siváková, hovorkyňa HBP. Medzitým na intenzite naberajú aj práce na postupnom uzatváraní zvyšnej ťažby v baniach Handlová a Nováky, ktoré sa majú definitívne uzatvoriť do roku 2023.

Firmu neobišla ani pandémia. Podľa portálu Finstat.sk sa HBP v roku 2020 dostali do straty cez 25 miliónov eur. „Popri protipandemických a zvýšených hygienických opatreniach sme niektoré činnosti museli obmedziť, zatvoriť strediská v oblasti stravovacích a hotelových služieb, s dopadom na hospodárenie firmy. Vďaka disciplinovanosti a zodpovednosti zamestnancov sme sa našťastie nevydali českou cestou a neboli sme nútení pre hromadnú nákazu odstaviť banskú prevádzku. Absencia viacerých baníkov na produktívnych pracoviskách z dôvodu karantény sa však prejavila na nižšej produkcii uhlia, ktorého sme v konečnej bilancii do Elektrárne Nováky expedovali o takmer 11 % menej v porovnaní s plánom,” dodáva Siváková.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bane #Horná Nitra #uhlie #elektrická energia #zelená ekonomika #Zelená Európa #banníctvo