Pokračovanie článku: Baníctvo bolo tradíciou. Dnes im hrozí nezamestnanosť

Môžete priblížiť, aké projekty, alebo investície konkrétne pripravujete?

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie na jar 2021 začalo ďalší zber potenciálnych zámerov. Podporené môžu byť len tie činnosti, ktoré umožňujú regiónom a ľuďom riešiť sociálne, hospodárske a environmentálne dôsledky prechodu na klimaticky neutrálne hospodárstvo a prispievajú k implementácii plánov spravodlivej transformácie územia. Veľkým sklamaním pre región však je, že nám transformácia nepomôže doriešiť problémy dopravnej infraštruktúry, cesty R2 a obchovatu. Dobudovanie rýchlostnej cesty, ktorá by region napojila na diaľničnú sieť preto ostáva veľkou investičnou potrebou, pre ktorú bude musieť hľadať štát zdroje v novom programovom období z iných fondov EU, alebo v štátnom rozpočte, čo je nepravdepodobné.

Aké aktivity prebiehajú v rámci transformácie aktuálne?

V súčasnosti má Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie informovať o tom, ktoré zámery považuje za flagshipové, teda bude pre ne hľadať zdroje na podporu prípravných aktivít. Tieto by mali byť implementované v roku 2022 čo najskôr po spustení Operačného programu Slovensko. V regióne sme začali procesy transformácie pozvoľna už od roku 2020, implementáciou viacerých aktivít financovaných z fondov EU z končiaceho programového obdobia.

O aké aktivity ide?

Trenčiansky samosprávny kraj získal zdroje z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa. Vďaka tomu na účel implementácie Akčného plánu transformácie uhoľného regiónu horná Nitra zriadil Implementačnú jednotku horná Nitra. Ide o analyticko – strategické pracovisko, zamerané na manažérske činnosti v oblasti regionálneho rozvoja s kapacitami realizujúcimi a koordinujúcimi implementáciu rozvojových iniciatív Európskej komisie. Ďalej získali finančné prostriedky aj tri miestne samosprávy – mestá Prievidza, Handlová a Bojnice. Projekt Podpora kapacít verejnej správy v okrese Prievidza má cieľ zvýšiť koordinačné a implementačné kapacity miestnych samospráv za účelom zefektívnenia ich činností. Samosprávy napríklad vďaka projektu zamestnali nových projektových manažérov, plánujú tiež vypracovanie viacerých stragegických dokumentov, a prípravu projektov.

euractiv, Európska komisia, Mladí na pôde
Aký osud čaká bane? Očakávate nárast nezamestnanosti?

Spustili sme aj Národný projekt Podpora zamestnateľnosti v regióne horná Nitra, ktorý je určený na pomoc zamestnancom Hornonitrianskych baní Prievidza, ktorí z dôvodu útlmu banskej činnosti prídu o prácu. O zamedzenie prehlbovania nezamestnanosti v regióne horná Nitra sa v rámci národného projektu budú starať aj Trenčiansky samosprávny kraj s partnermi spoločnosťou HBP, a mestami Prievidza, Handlová, Nováky. Projekt sa realizuje vďaka 12 miliónovej podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Do konca roka 2023 by sa do projektu rekvalifikácie malo zapojiť približne 700 zamestnancov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #bane #Horná Nitra