Slovak Lines sa vložil do kritickej dopravnej situácie. Chceme podať pomocnú ruku, tvrdí šéf dopravcu

Autobusová spoločnosť Slovak Lines deklaruje, že chcú pomôcť zvrátiť kolaps regionálnej autobusov dopravy.

22.11.2021 13:43 , aktualizované: 15:05
Pavol Labant Foto:
debata (11)

Spoločnosť Slovak Lines, ktorá dlhé roky prevádzkovala autobusovú dopravu v Bratislavskom samosprávnom kraji, deklaruje, že nebránila vodičom v prestupe k novému dopravcovi spoločnosti Arriva. Povedal to na tlačovom brífingu generálny riaditeľ Slovak Lines Pavol Labant s tým, že sa rozhodli podať samospráve pomocnú ruku.

VIDEO: Generálny riaditeľ Slovak Lines hovorí o tom, ako chcú zvrátiť kolaps dopravy.

Video

Dve možné cesty

Jedno z ponúkaných riešení je také, že by kontaktovali ich bývalých vodičov a tak by zistili, aké kapacity by boli schopný poskytnúť. Šéf Slovak Lines načrtol potom dve možné cesty. Prvou je ukončenie súčasnej zmluvy zo strany Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) so spoločnosťou Arriva. Situácia by sa tak dala ďalej riešiť napríklad cez priame rokovacie konanie či cez interného dodávateľa.

Predseda BSK Droba pred pár dňami vyhlásil, že návrat Slovak Lines nie je reálny a bude robiť všetko pre to, aby Arriva citeľne zlepšila prevádzku spojov. Droba dal dokonca do piatku ultimátum s tým, že ak sa nepodarí novému prepravcovi zabezpečiť služby do vypršania ultimáta, kraj si môže začať uplatňovať sankcie. Tie sa môžu vyšplhať až na 30-tisíc eur za deň.

SR DPB MHD stav Arriva Ivan TK BAX Čítajte viac Šéf Arrivy o problémoch v Bratislave: Vyriešime ich, zvýšime platy a dovezieme šoférov z Ukrajiny

Druhou možnosťou, ktorú načrtol Labant, je rokovať s Arrivou a možnosť zabezpečiť služby v podobe subdodávateľskej zmluvy. „Župa to nemôže urobiť, musí nás osloviť vo forme subdodávky Arriva,“ povedal Labant a dodal, že zatiaľ žiadna komunikácia medzi nimi a spoločnosťou Arriva v tomto smere neprebehla. „Aktuálne riešime počet parkovacích miest a predaj lístkov, nič viac,“ informoval Labant.

Arriva reaguje

„Sme pripravení komunikovať a vypočuť si serióznosť tejto ponuky,“ reagoval šéf slovenskej Arrivy László Ivan na brífing spoločnosti Slovak Lines s tým, že prešetria možnosť takejto cesty. „Najskôr potrebujeme pochopiť, že v čom tá ponuka spočíva,“ povedal s tým, že ak to bude výhodné pre obe strany, tak vidia tam priestor.

Okrem toho informoval o dohode s prevádzkovateľom minibusov. Je predpoklad, že 20 až 25 minibusov môže jazdiť na linkách, kde je doprava najviac postihnutá. Rokujeme tiež s Alianciou dopravcov, kde by mohli vo forme subdodávateľa pomôcť so situáciou. „Situácia by sa mala zlepšovať každým dňom,“ uzavrel Ivan.

Riaditeľ tiež informoval o tom, že im chýba necelých 100 vodičov, aby vedeli vytvoriť ideálny stav, ktorý potrebujú. "Dnes (pondelok, pozn. red.) je vypravených 63 percent spojov,“ dodal s tým, že ešte stále dostávajú od cestujúcich kritiku, že niektoré spoje neboli vypravené.

Zmena autobusového prepravcu v Bratislave a okolí viedla k výraznému výpadku spojov, čo ovplyvnilo mnohých cestujúcich. Dôvodom pretrvávajúcich problémov je akútny nedostatok vodičov. Nový dopravca deklaruje, že nedostatok vodičov vyrieši. Ponúka im nástupný bonus vo výške 4000 eur. Vodičov chce získať aj náborom zo zahraničia. BSK s Arrivou ako víťazom tendra podpísal zmluvu na desať rokov za vyše 330 miliónov eur.

VIDEO: Šéf spoločnosti Arriva László Ivan tvrdí, že situáciu v doprave vyriešia.

Video

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #autobusová doprava #Slovak Lines