Pokračovanie článku: Skončia v zisku a žiadajú peniaze z miliardového fondu. Prečo je dôležitá pomoc kapitánom priemyslu?

Žiadajú rovnaké podmienky

Veľkí slovenskí priemyselníci argumentujú aj tým, že chcú rovnaké podmienky pre fungovanie. Presne také, ako majú ich konkurenti z Nemecka, Česka či z iných krajín EÚ. Generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz hovorí, že nejde o pomoc v priamom zmysle slova. Podľa neho chcú iba „efektívne kompenzácie“ z Environmentálneho fondu pre energeticky náročných odberateľov.

Igor Matovič, dane Čítajte viac SaS diskutovala s Matovičom o daňovej reforme. Ten verí v jej presadenie

Vláda neplánuje kompenzovať firmám viac ako tri milióny eur. A to pre celý sektor, čo je neadekvátne, domnieva sa Lasz. „Podľa platných zákonov sa má podnikom, ktoré nakupujú emisné povolenky, z envirofondu vrátiť 7,5 % z celkového objemu. Realita na Slovensku je však iná,“ dodáva Lasz. Podľa neho sa totiž do priemyslu za ostatné obdobie vrátilo iba niečo vyše 1 %. "Ak sa pozrieme do okolitých krajín, v nich sú kompenzácie až do výšky 20 %,“ obhajuje pomoc firmám.
Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500, ktorý združuje firmy s viac ako 500 zamestnancami, tiež upozorňuje na to, že kompenzácie z envirofondu umožňujú aj pravidlá EÚ. „Slovenské podniky teda požadujú podmienky, aké majú firmy aj v okolitých krajinách. Inak naše energeticky najnáročnejšie odvetvia nedokážu konkurovať ázijským krajinám, kde nie je taká prísna ekologická regulácia, ale ani európskym producentom z krajín s mohutnejšími kompenzačnými schémami,“ argumentuje Gregor. Šéf hlinikárne Slovalco Milan Veselý tvrdí, že EÚ stanovila presný mechanizmus spätnej podpory priemyslu. Ten sa však na Slovensku vôbec neuplatňuje. Zároveň dodáva, že ak vláda svoj prístup nezmení, v prípade Slovalca príde Slovensko a žiarsky región o hospodársky významný podnik. Slovalco pritom priamo zamestnáva 450 ľudí a nepriamo vytvára ďalších 2 000 až 2 500 pracovných miest, a teda je kľúčovým podnikom v krajine. Rovnako argumentuje aj U. S. Steel.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #U. S. Steel Košice