Pokračovanie článku: Skončia v zisku a žiadajú peniaze z miliardového fondu. Prečo je dôležitá pomoc kapitánom priemyslu?

Rok ziskov

Na tento paradox upozornil aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Vyhlásil, že celý problém s pomocou firmám treba riešiť s chladnou hlavou, pretože majú obrovské tržby navyše. Zoberme si príklad Slovalca. To vyrába hliník, ktorého cena takisto extrémne narástla. To znamená, že môže inkasovať veľké tržby za svoje produkty. „Nebol by som prekvapený, keby bol tento rok jeden z najlepších v jeho histórii, čo sa týka firemného zisku,“ komentoval situáciu Sulík. Generálny riaditeľ spoločnosti Milan Veselý sa však domnieva, že slová ministra nie sú namieste. Tvrdí, že ceny hliníka síce zaznamenali tento rok nárast, ale rástli aj účty za energie. "Pri aktuálnej cene elektrickej energie na rok 2022 nepokrýva aktuálne zvýšená cena našich výrobkov ani variabilné náklady na ich výrobu,“ kontruje Sulíkovi Veselý. Aj napriek sľubom predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý fabriku osobne navštívil, šéf spoločnosti Slovalco cíti, že vláda nevníma jej žiadosť o pomoc ako prioritu. Druhým dychom zároveň priznáva, že pretože spoločnosť ešte má dobiehajúcu zmluvu na elektrickú energiu, tak sa jej nárast cien elektriny v ostatnom období veľmi nedotkol. „To znamená, že tento rok budeme mať po dvoch rokoch strát zisk. Dnes je však ešte dosť ťažké odhadnúť jeho výšku,“ tvrdí Veselý.

Dobre zvládať časy nezvyčajne drahých energií sa darí aj horehronským Železiarňam Podbrezová. Návrat do kladného hospodárskeho výsledku tento rok očakáva šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. Zásluhou dobrého hospodárenia podnik garantuje zamestnancom aj vianočné odmeny, informuje Soták vo svojom príhovore v najnovšom vydaní podnikových novín. „Pokiaľ sa nestane nič mimoriadne, vo vedení vieme, že rok ukončíme s kladným hospodárskym výsledkom,“ píše Soták. Spoločnosť dokáže v súčasnosti aj napriek vysokým cenám energií bez problémov vyrábať, pretože si nakúpila v predstihu energie za primeranejšie ceny.

Je to práve Vladimír Soták, ktorý dlhodobo upozorňuje prostredníctvom podnikateľského združenia Klub 500 na to, aby vláda začala energeticky náročným firmám v čase vysokých cien energií viac pomáhať. Kľúčový zamestnávateľ na Horehroní, ktorý dáva prácu 3 000 ľuďom, nemusel na rozdiel od iných priemyselníkov obmedzovať výrobu a má vykročené k návratu do plusových čísel. S otázkou, či by mal štát pomáhať aj firmám, ktorým sa darí, sa denník Pravda obrátil aj priamo na Vladimíra Sotáka. Oficiálne sa však odmietol vyjadriť.

Ešte lepšie sa, aspoň zatiaľ, darí v náročnom prostredí zdražovania košickým oceliarňam, ktoré vlastnia Američania z U. S. Steel. Ich finančné výsledky po troch kvartáloch v tomto roku prekvapili. Drahé energie akoby sa ich ani netýkali. Po deviatich mesiacoch zarobila európska divízia materského koncernu U. S. Steel Europe, ktorú v dominantnej miere reprezentuje slovenská dcéra, vyše 600 miliónov eur a dostala sa tak na rekordné úrovne. Vyplýva to z finančných výsledkov celého koncernu, ktoré zverejnila ich americká matka. Ako prvý na to upozornil Denník N. Firme totiž nerastú len vstupné náklady, ale stúpajú aj ceny vyrobenej ocele, o ktorú je na oživenom trhu veľký záujem. Hovorca podniku Ján Bača upozorňuje, že podnikanie v oceliarstve je v posledných rokoch veľmi náročné z hľadiska predvídateľnosti trhu. Podľa neho náklady netvoria len energie, vstupujú do toho ceny surovín a, samozrejme, celkový výsledok zásadne ovplyvňujú ceny výrobkov na trhu. „Je to celý rad faktorov, ktoré zapríčinili to, že v minulom roku sme v rovnakom období boli v strate a teraz sme po treťom štvrťroku v zisku,“ vysvetľuje pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #U. S. Steel Košice