Legendárna čokoládovňa v Bratislave má 125 rokov. Oslavuje s netradičným darčekom

Len 25 kilogramov cukroviniek. Toľko sa v bratislavskej továrni vyrobilo v roku 1896 za jeden deň. V súčasnosti je to neporovnateľne viac - až 100 ton denne. Okrem tradičných produktov značky Figaro a známych bonboniér Tatiana ide predovšetkým o produkty značiek Milka, Cadbury, Cote d'Or, Šport, Marabou a Suchard.

19.11.2021 10:48
Čokoládovňa Mondelēz oslavuje 125 rokov Foto:
Čokoládovňa Mondelēz v Bratislave oslavuje 125 rokov.
debata (4)

„S 500 kolegami v bratislavskej továrni tento rok oslavujeme 125 rokov od založenia továrne rodinou Stollverck," uviedol Miroslav Lörincz, riaditeľ továrne. „Celkovo Mondelēz International v Bratislave investoval do rozvoja výroby a inovácií viac ako 100 miliónov eur. Okrem sortimentu, strojov či výrobných postupov sa najviac zmenil prístup k výrobe z pohľadu šetrnosti k životnému prostrediu, kvalite a bezpečnosti. V Bratislave vyrábame veľké objemy čokolády pre export a ďalšie spracovanie, ale vyrábame tu aj cukrovinky, tabuľkové čokolády či pralinky. Takto široké zameranie má v Európe len niekoľko tovární na výrobu čokolády.“

V rámci koncernu vyváža bratislavská továreň čokoládu do 14 ďalších výrobných závodov napríklad v Nemecku, Rakúsku či Českej republike.

schody, nákupy, nákupné centrum, shopping centre, obchodný dom, obchod, eskalátor Čítajte aj Nový televízor? Kedysi štvrť roka práce, dnes ho máte "odrobený" za 11 dní. Aké boli nákupy v 89-tom oproti dnešku?

Zaujímavosti o bratislavskej čokoládovni

  • Spoločnosť Mondelēz International investovala do bratislavskej továrne od jej akvizície v roku 1992 celkovo viac ako 100 miliónov eur
  • Zásobuje čokoládovou hmotou 14 výrobných závodov koncernu po celej západnej Európe
  • Objem produkcie dosiahol 50 tisíc ton čokoládovej hmoty a čokoládových výrobkov ročne
  • Čokoláda predstavuje 13 percent z celkového vývozu potravinových výrobkov Slovenska do zahraničia
  • Verejnosť si továreň Mondelēz International na Račianskej ulici v Bratislave spája najmä so značkou Figaro
  • História továrne siaha do cisárskeho Rakúsko-Uhorska

Objem produkcie z roka na rok rastie

„Tento rok sme zvýšili kapacitu linky určenej na produkciu čokoládovej hmoty vďaka investícii 4,5 milióna eur,“ dodal Lörincz. V roku 2020 dosiahla fabrika historický rekord v objeme produkcie.

Fabrika Figaro v Bratislave spĺňa najprísnejšie kritéria z oblasti bezpečnosti a kvality potravín, je držiteľom ISO certifikátov a zároveň sa nachádza v druhej fáze aplikácie metodológie manažérskeho riadenia Lean Six Sigma určeného na zvýšenie bezpečnosti, kvality, výkonnosti a zákazníckej spokojnosti pri súčasnom znížení nákladov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #čokoláda #produkcia #domáce produkty