Bratislavský župan Droba o kritickej situácii: Poďte šoférovať, Arriva vám dá 4 tisíc eur nástupný bonus

Prvé dni nedokázal dopravca vypraviť mnoho spojov na väčšine liniek.

17.11.2021 18:04
arriva Foto:
debata (174)

Predseda bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba sa bol pozrieť v teréne ako si nový autobusový prepravca Arriva plní svoje sľuby. „Boli sme pozrieť technologickú prevádzku pre nové autobusy a skontrolovať kvalitu zázemia pre vodičov a zamestnancov. V Bratislave aj Malackách,“ opisuje situáciu na sociálnej sieti.

Arriva Čítajte viac Na západe sa mení autobusový prepravca. Až tretine spojov hrozí výpadok, nemá si kto sadnúť za volant

Podľa neho návrat starého prperavcu nie je reálny a Arrivu tlačia do okamžitého zabezpečenia zazmluvnených služieb. Pre cestujích verejnou dopravou má župan niekoľko dobrých správ, ktoré môžu prilákať aj nových šoférov.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Nástupný bonus vo výške 4000 eur

V súčasnosti chýba prepravcovi približne sto vodičov. „Arriva eviduje celkovo nových 70 záujemcov, s ktorými ide bezodkladne rokovať o podmienkach čo najskoršieho nástupu,“ informuje Droba s tým, že toto by pomohlo zásadne vyriešiť situáciu v kraji.

Okrem toho Arriva zazmluvňuje aj súkromných dopravcov, ktorí majú v súčasnej pandémii menej roboty, tí im budú sanovať vynechané spoje.

Novinkou pre uchádzačov je to, že s Arrivou sa župe podarilo vyrokovať nástupný bonus vo výške 4000 eur. „Ten bude vyplatený aj spätne tým, ktorí už pre nového dopravcu pracujú,“ ubezpečuje župan.

Valorizácia platov vodičov bude na úrovni piatich percent. Tú vypláca župa a vie ju garantovať už budúci rok.

Problémy aj v stredu

Prímestská autobusová doprava v bratislavskom regióne, ktorú od začiatku tohto týždňa zabezpečuje nový dopravca Arriva, funguje v zredukovanom rozsahu aj v stredu 17. novembra. A to napriek tomu, že podľa predbežných informácií spoje už mali premávať bez obmedzení. Dôvodom problémov s vypravovaním spojov podľa platných cestovných poriadkov zostávajú chýbajúci vodiči.

Z celkového počtu približne 940 spojov na všetkých linkách bolo podľa portálu imhd.sk zrušených 351, čo je zhruba 37 percent.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Juraj Droba #Arriva