Finančná správa porušuje práva na súkromie. Cez eKasu zasahuje do slobôd ľudí, tvrdí SaS a OĽaNO

Ústavný súd SR v stredu rozhodol, že časť novely zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice z roku 2018 nie je v súlade s Ústavou SR.

14.11.2021 09:33
Finančná správa / FS / Kriminalisti / Foto:
Ilustračná fotka
debata (17)

Ministerstvo financií SR čaká na úplné znenie nálezu Ústavného súdu SR, podľa ktorého nie je časť zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice v súlade s Ústavou SR. Ako pre agentúru SITA uviedol tlačový odbor rezortu financií, v tejto chvíli je ešte predčasné hovoriť o konkrétnych návrhoch. „Hneď ako bude mať Ministerstvo financií SR k dispozícii úplné znenie nálezu, bude sa ním zaoberať a analyzovať príslušné odôvodnenia," skonštatovalo ministerstvo financií.

Ústavný súd SR v stredu na neverejnom zasadnutí pléna rozhodol, že časť novely zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice z roku 2018 nie je v súlade s ústavou. Konkrétne ide o časť „unikátny identifikátor kupujúceho, ak je predložený kupujúcim pred zaevidovaním prijatej tržby".

muž, senior, dôchodca, počítanie, papiere, kalkulačka, dane Čítajte viac Viac ako sto tisíc podnikateľov nezaplatilo za vlaňajšok žiadnu daň z príjmu

Zákon o používaní elektronickej registračnej pokladnice schválila Národná rada SR koncom roka 2018. V roku 2019 podalo v tejto súvislosti 33 opozičných poslancov podnet na ÚS SR. Dôvodom malo byť podľa predstaviteľov SaS a OĽaNO porušovanie práva na súkromie. Finančná správa totiž podľa nich cez eKasu zbiera aj údaje, ktorými zasahuje do osobných dát, do súkromia a slobôd ľudí. Problémom boli podľa nich najmä odosielané dáta z pokladničných blokov, ktoré sa dajú naviazať na vernostné karty, na ktorých sú zaznamenané údaje o veku, adrese, ale aj pohlaví kupujúceho a je podľa nich neprípustné, ak neexistuje záruka, že takéto dáta nebudú zneužité.

Systém eKasa je podľa platnej legislatívy pre podnikateľov evidujúcich tržbu v registračnej pokladnici povinný od 1. júla 2018, odkedy by mali všetci podnikatelia evidovať tržbu výhradne cez tento systém. Mali by teda online odosielať pokladničné doklady na servery finančnej správy. V opačnom prípade im hrozia sankcie.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #financie #Sloboda #rezort #eKasa #právo na súkromie