Obchodníci vítajú možnosť disponovať informáciami o očkovaní. Testovanie na ich náklady odmietajú

Zväz obchodu SR (ZO SR) víta navrhovanú zmenu Zákonníka práce, ktorá dáva možnosť zamestnávateľovi disponovať informáciami od svojich zamestnancov, či sú zaočkovaní, prípadne či ochorenie COVID-19 prekonali.

12.11.2021 10:15
Testovanie / Zdravotník / Teplota / Foto:
Ilustračná foto
debata (1)

Zamestnávatelia tak podľa zväzu budú mať možnosť efektívnejšie koordinovať interné opatrenia zamerané na ochranu zdravia svojich zamestnancov na pracovisku a zároveň zabezpečiť funkčný výkon svojej činnosti. Zväz obchodu to konštatoval v piatok s tým, že financovanie testov zamestnávateľmi naopak odmieta.

Celý súbor navrhovaných opatrení, ktoré súvisia s treťou vlnou pandémie, bude konkretizovaný a precizovaný v príslušných vyhláškach. Je to podľa ZO SR na škodu veci, že pri tak dôležitej téme sa zväz dozvedá opäť len čiastkové, nesúrodé informácie, ktoré si každý môže vysvetliť inak, a to na základe rôznych medializovaných informácií. „Zatiaľ nie je jasné, či povinnosť kontrolovať zamestnancov bude platiť celoplošne, alebo regionálne a zároveň je nezodpovedaná aj otázka, kto bude uhrádzať náklady spojené s testovaním zamestnancov, aké druhy testov sa budú uznávať a či sa tieto povinnosti budú vzťahovať na všetky typy prevádzok. Financovanie testov zamestnávateľmi odmietame, to nie je cesta ako motivovať ľudí k očkovaniu a ani nedokážeme vybaviť všetky malé prevádzky testovacími kapacitami," uviedol zväz.

Vianoce, darček, nevhodný darček Čítajte viac Najdrahšie a najchudobnejšie Vianoce tento rok. Nebude elektronika, na umývačku riadu sa čaká aj rok

Zväz obchodu v záujme funkčného nastavenia nových opatrení žiada zodpovedných predstaviteľov exekutívy, aby sa tieto povinnosti nevzťahovali na tzv. esenciálne služby, vrátane predajní potravín. Tieto prevádzky majú podľa aktuálne platných predpisov výnimku z režimu OTP vo vzťahu k zákazníkom, pretože musia byť obyvateľom prístupné. Totožný režim žiada zväz nastaviť aj vo vzťahu k zamestnancom týchto prevádzok, keďže najmä predajne potravín musia popri prístupnosti zostať aj prevádzkyschopné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #testovanie #zamestnávatelia #obchodníci #covid pas