Ceny bytov rastú ďalej, trojizbák v centre Bratislavy sa vyšplhal na 320 tisíc eur. Aký bol vývoj v ostatných krajských mestách? (+tabuľky)

Jeseň priniesla na slovenský realitný trh ďalší vzostup cien nehnuteľností. Je v ňom cítiť už aj rastúcu infláciu, ale hlavné dôvody tohto trendu sa sú prítomné už od začiatku pandémie.

10.11.2021 11:59
koloseo,byty,stavba Foto:
debata (1)

Bytov je nedostatok a úroky hypoték sú nízke. Novostavby sa po príchode na trh veľmi rýchlo vypredajú a po nich ostanú v ponuke skôr staršie nehnuteľnosti. „Práve to je príčinou stagnácie priemernej ceny bratislavských bytov. Nové developmenty sú už rezervované a tak v mestských častiach môžeme sledovať len mierny medzikvartálny rast cien, v Bratislave II a III dokonca pokles,“ vysvetľuje Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk. Najnovšie analýzy vychádzajú z nového zdroja dát Trhové Reporty, ktorý v sebe obsahuje ceny viac ako 62 000 aktuálnych inzerátov.

Druhé najväčšie slovenské mesto Košice je na rastovej vlne už celý rok. V segmente 2-izbových bytov v tomto štvrťroku však opäť poskočili všetky mestské časti okrem II. obvodu o 6,4 – 9,9 %. Medzikvartálne výrazne zdraželi byty v Trnave a to o 13,4 %. „V Košiciach prirodzene tlačí ceny nahor záujem mladých rodín o nové bývanie a niekoľko zaujímavých rezidenčných projektov. Trnava je atraktívna pre blízkosť hlavného mesta, ako aj pre rastúcu kvalitu bývania. Pre mnohých záujemcov je výhodnou alternatívou voči drahším bratislavským nehnuteľnostiam,“ dodáva Michal Pružinský.

Priemerné predajné ceny 2-izbových bytov za 3Q 2021

Ceny väčších bytov vzrástli za štvrťrok ešte výraznejšie, v Košiciach o 9,4 – 13,9 % a v Trnave o 16,3 %. V segmente 3-izbových bytov poskočili popri spomínaných dynamických realitných lokalitách aj Trenčín (11,5 %) i Banská Bystrica (11,6 %), v ktorej priemerná cena nehnuteľností v posledných rokoch stagnovala. „V oboch mestách pribudli na trh rezidenčné novostavby s nadštandardnými bytmi, ktoré zdvíhajú cenový priemer. Je možné, že po vypredaní sa ceny v lokalitách zastabilizujú alebo aj poklesnú,“ dodáva Michal Pružinský.

Priemerné predajné ceny 3-izbových bytov za 3Q 202

1 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #nehnuteľnosti #domy