Pokračovanie článku: Slovenská bravčovina mizne ako lanský sneh. Z 10 rezňov sú iba 3 slovenské, dovoz je lacnejší a vyhráva

V decembri mäso zdražie

Dokedy môžu vydržať súčasné, pre spotrebiteľa s priemernými príjmami ešte stále prijateľné, ceny? Riaditeľ SACHO Peter Polák prognózuje, že v tom najlepšom prípade zhruba pol roka. Lenže situácia sa už mení. Každý druhý nemecký farmár je nespokojný s poklesom odbytových cien a uvažuje, že prestane chovať ošípané. Je to možno extrémne dramatický náčrt vývoja, ale keby nemecká vláda nepodporila svojich farmárov, potom by chýbalo na európskom trhu 20 miliónov ošípaných. Z prebytkového eurotrhu by sa stal nedostatkový a prudko rastúce ceny by pocítili v krajinách, ktoré sú ako Slovensko odkázané na dovozy.

Ceny mäsa a mäsových výrobkov budú rásť. A to už onedlho. Upozorňuje na to Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa.

Zvyšovanie cien bravčového mäsa a mäsových výrobkov je podľa mäsiarskeho zväzu nevyhnutnou reakciou výrobcov na zvyšujúce sa náklady vstupujúce do výroby. Ide najmä o výrazný nárast cien energií, pohonných látok, obalových a pomocných materiálov či korenín, pri ktorých sa prejavil nárast jednotkových cien v priebehu roka 2021 v rozmedzí 25–60 percent. Zvyšovanie cien zároveň zohľadní aj avizovaný nárast minimálnej mzdy od prvého januára 2022.

„Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa prejaví už od začiatku decembra, a to približne na úrovni 8–10 percent.“ uvádza Eva Forrai zo Slovenského zväzu spracovateľov mäsa. Aby slovenské farmy aj mäsiari ožili, potrebovali by podľa predsedu SPPK Emila Macha injekciu v podobe štátnej pomoci. Malo by ísť o desať miliónov eur ročne. Slovensko nedrží krok so zahraničím aj preto, lebo včas nezachytilo a nepodporilo farmy ošípaných proti africkému moru ošípaných (AMO). Kým Maďarsko, Poľsko aj Česko poskytli chovateľom zdroje a ustavične ich aktualizujú, Slovensko hasí problémy v poslednej chvíli a neposkytuje svojim chovateľom tie peniaze, čo konkurencia, dodal Peter Polák zo SACHO.

Rezort pôdohospodárstva reagoval, že si uvedomuje vážnu situáciu, v ktorej sa ocitli chovatelia ošípaných i spracovatelia bravčového mäsa v súvislosti s epidémiou afrického moru ošípaných. Preto ministerstvo spustilo kampaň na zastavenie šírenia AMO, boli prijaté rázne opatrenia na zabránenie veľkých škôd vo veľkochovoch a aktuálne pripravuje mimoriadnu pomoc v sume dva milióny eur na zmiernenie následkov AMO.

Okrem toho sú otvorené dve výzvy vo forme tzv. Zelenej nafty vo výške 30 miliónov eur a Pôdohospodárska platobná agentúra v krátkom čase vyhlási výzvy 4.1 Podpora na investície do poľnohospodárskych podnikov a 4.2 Podpora pre investície na spracovanie (uvádzanie na trh) alebo vývoj poľnohospodárskych výrobkov vo výške 159 a 170 miliónov eur, z ktorých budú môcť podniky z oblasti chovu a spracovania bravčového mäsa čerpať peniaze.

Rezort uviedol, že pomáha chovateľom a prevádzkovateľom bitúnkov aj nefinančne "Podporujeme schválenie prevádzok a bitúnkov pre spracovanie mäsa zo zóny II a III (s výskytom AMO). Máme dohodnutý celý proces od chovateľa až po finálne tepelne spracované výrobky. Zároveň bude v najbližších dňoch podpísané memorandum o spolupráci medzi ministerstvom, Štátnou veterinárnou a potravinovou správou, chovateľmi, porážacími a spracovateľskými zväzmi a obchodníkmi o aktívnom riešení a spoločnom postupe pri boji proti AMO.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mäso #bravčové