Pokračovanie článku: Slovenská bravčovina mizne ako lanský sneh. Z 10 rezňov sú iba 3 slovenské, dovoz je lacnejší a vyhráva

Lacné, ale s násobkom antibiotík

Žijeme v zajatí falošných predstáv. Aj do týchto slov by sa dal zhrnúť odkaz, ktorý poslal slovenským spotrebiteľom a obchodníkom šéf poľnohospodárskej a potravinárskej samosprávy Emil Macho, keď pred objektívmi kamier ukázal tabuľku krajín, odkiaľ Slovensko mäso dováža a o koľko viac antibiotík obsahuje ako doma vyprodukované mäso.

V poľskom mäse bol zvyškový obsah antibiotík 3,4-krát vyšší ako v slovenskom bravčovom, ktoré patrí aspoň v tomto ohľade k európskym premiantom. Z Nemecka bol obsah antibiotických rezíduí vyšší ako slovenský priemer takmer 1,8-krát, ale zo Španielska až 4,5-krát.

Toto mäso, ako pripomenul Macho, nepochádza z malých fariem, kde rodina chová desať prasiat, ale z európskych veľkochovov. Práve tam dosahujú vysokú efektívnosť, produktivitu a cenu, za ktorú dokážu predať mäso do obchodných reťazcov. Na Slovensku je všetko, čo zaváňa veľkovýrobou, však nepopulárne, no čo si ľudia za akciové ceny kupujú, to už príliš neskúmajú.

Oválna pečiatka so znakom SK ešte nemusí znamenať, že ide o rýdzo slovenský výrobok. Polák upozornil, aby kupujúci pri čítaní etikiet boli pozornejšími. Pravým slovenským mäsom je len to, na obale ktorého je uvedené – chované a zabité na Slovensku. Inými slovami povedané, neponáhľajte sa pri nakupovaní, pýtajte sa obsluhy vo výseku na jeho pôvod.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mäso #bravčové