Výrobcovia zvyšovaním cien podľa nej reagujú na výrazný nárast cien energií, pohonných látok, obalových a pomocných materiálov či korenín, pri ktorých sa prejavil nárast jednotkových cien počas roka 2021 v intervale 25 až 60 %. Zvyšovanie cien zároveň podľa jej slov zohľadní aj avizovaný nárast minimálnej mzdy od 1. januára 2021.
„Nárast cien vstupov do výroby sú výrobcovia nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien. Očakávame preto, že zvýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov sa u výrobcov prejaví už od začiatku decembra, a to približne na úrovni 8 až 10 %," spresnila Forrai.
Čítajte viac Potraviny dražejú a ešte zdražejú. Upiecť chlieb či rožky za tú istú cenu ako pred rokom? Ilúzia, tvrdia pekáriSZSM je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov a/alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.