Lacné rezne už len z cudziny. Chovatelia prasiat tvrdia, že bez dotácii skončili

„Situácia na Slovensku je vážna. Vývoj čísel v chove ošípaných od roku 2001 po terajší rok je katastrofálny a skutočne dosahuje kritickú hranicu," priblížil Macho.

09.11.2021 11:52
Slovensko hospodárstvo pôdohospodárstvo TK... Foto:
Na snímke zľava predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho a výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných Peter Polák počas tlačovej konferencie SPPK a Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných na tému: Čaká nás nový rok bez slovenského bravčového rezňa?
debata (7)

„Bravčové mäso je symbolom slovenských domácností. Spotreba bravčového mäsa na obyvateľa je 37 kilogramov. Skutočne je reálna obava, že budúci rok nebudú na Slovensku žiadne prasnice. Mali sme ich asi 120-tisíc v roku 2001, momentálne ich máme niečo vyše 30-tisíc," spresnil.

Sektor chovu ošípaných na Slovensku by na svoje zachovanie potreboval štátnu podporu vo výške 10 miliónov eur, uviedol na brífingu predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho, za účasti riaditeľa Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO) Petra Poláka.

schody, nákupy, nákupné centrum, shopping centre, obchodný dom, obchod, eskalátor Čítajte viac Nový televízor? Kedysi štvrť roka práce, dnes ho máte "odrobený" za 11 dní. Aké boli nákupy v 89-tom oproti dnešku?

Riešenie tejto situácie je podľa Macha jednoduché. „Buď táto krajina prijme fakt, že sa staneme smetiskom Európy a všetky prebytky, ktoré v Európe sú, sa budú voziť na Slovensko a my s tým nič neurobíme, alebo rýchlo zasiahneme. Rýchlo sa dá zasiahnuť tak, že štát zadotuje chovateľov ošípaných. Chceme aj touto cestou hovoriť o čísle asi 10 miliónov eur, ktoré tento sektor každoročne zo štátnej pomoci potrebuje," povedal. Uvedená suma sa podľa neho musí rozdeliť medzi chovateľov, spracovateľov a bitúnky, aby sa dotoval rozdiel medzi zahraničným a slovenským bravčovým mäsom.

Chovatelia ošípaných žiadajú dotácie od štátu

Brífing predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emila Macha a riaditeľa Slovenskej asociácie chovateľov ošípaných (SACHO) Petra Poláka.

Fotogaléria
Na snímke výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie...
Na snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej...
Na snímke výkonný riaditeľ Slovenskej asociácie...

Podľa Poláka na jednej ošípanej v dôsledku rastu nákladov chovatelia na Slovensku strácajú 25 eur. „Ak zostane tento stav, ktorý je teraz, že sa sektoru nepomôže, tak len do konca tohto roka sa zníži počet prasníc o 15 %. Spotreba v SR je 37 kg bravčového na obyvateľa, z toho len 12 kg má slovenský pôvod. Ostatné mäso sa dováža z krajín EÚ aj z krajín mimo EÚ. Na udržanie, respektíve mierne zvýšenie doterajšej produkcie bravčoviny stačí málo – treba podporiť tento sektor," doplnil Polák.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #mäso #bravčové