Pokračovanie článku: Autobusári, kamionisti a vodiči. Chýbajú ich tisícky, za tisíc sto eur v hrubom je ťažké zohnať nových ľudí

Vodičov autobusov je málo

Nie sú to len dopravné firmy, ktorým chýbajú vodiči. Ľudí, ktorí by si sadli za volant, hľadajú aj dopravné podniky či autobusový prepravcovia naprieč celým Slovenskom. S nastupujúcou treťou vlnou pandémie sa pridal aj ďalší problém. Chýbajú aj tí vodiči, ktorí sú práceneschopní.

Prezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Sádovský upozorňuje, že nedostatok vodičov vo verejnej doprave je dlhodobá záležitosť a pandémia situácie ešte zhoršila a nedostatok prehĺbila. „Do dôchodku totiž odišli ďalšie dva ročníky vodičov,“ vysvetľuje pre Pravdu.

Obidva dopravné podniky v Bratislave či Košiciach spája ten istý problém – nedostatok šoférov. V metropole východu dokonca nedostatok vodičov a ich práceneschopnosť spôsobili, že koncom septembra až 120 autobusov denne neprišlo na zastávku. V súčasnosti im chýba zhruba 30 vodičov. Hovorkyňa podniku Vladimíra Petrušová ubezpečuje, že už hromadná doprava funguje v plnej prevádzke. „Cestujúcu verejnosť ubezpečujeme, že prevádzka MHD v súčasnosti nie je ohrozená,“ tvrdí pre Pravdu.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #vodiči #autobusová doprava #nákladná doprava