Pokračovanie článku: Autobusári, kamionisti a vodiči. Chýbajú ich tisícky, za tisíc sto eur v hrubom je ťažké zohnať nových ľudí

Po vodičoch je silný dopyt

Silný dopyt po vodičoch zaznamenal aj Profesia.sk. V treťom štvrťroku 2021 na ňom bolo uverejnených až 1877 pracovných ponúk na vodičov. „Môžeme tak konštatovať, že dopyt po týchto pracovníkov je veľký a ide o nové rekordné číslo v histórii nášho portálu,“ tvrdí pre Pravdu Nikola Richterová z najväčšieho pracovného portálu.

Skoro 600 ponúk pridali zamestnávatelia za september a silný zrejme bude aj október, keď zatiaľ uverejnili skoro 400 nových pracovných ponúk. Tieto pozície sa podľa Richterovej ťažko obsadzujú, lebo ide o pozície, ktoré sú podmienené vodičským preukazom a praxou v šoférovaní. „Práve tieto podmienky často znižujú počet ľudí, ktorí by sa mohli o dané miesta uchádzať,“ dodáva.

Na spomínanom portáli inzeruje pracovnú ponuku pre vodiča kamiónu aj dopravná firma Toptrans Slovakia z Topoľčian. Momentálne im chýba podľa jej konateľa Michala Fica až 10 až 15 percent vodičov. „Predlžujú sa tak dodacie doby a nevybavujú sa všetky zákazky, ktoré by sa mali vybavovať,“ opisuje situáciu zástupca firmy. S kapacitných dôvodov podľa neho preto nemôžu prijímať nové zákazky.

Medzi hlavné dôvody, prečo vodiči v nákladnej doprave chýbajú je ich odchod do zahraničia. Podnikatelia a firmy majú problém obsadiť voľné pozície našincami. Preto sa obzerajú po pracovnej sile v zahraničí. „Až v 80 percent prípadov majú firmy záujem obsadiť tieto pozície aj štátnymi príslušníkmi z tretích krajín,“ tvrdí Pavol Hudec zo spoločnosti Trexima, ktorá zbiera dáta z trhu práce

Podľa prezidenta Zväzu logistiky a zasielateľstva SR Františka Komoru nemôžu dopravcovia v dôsledku chýbajúcich vodičov plne využívať všetky vozidlá, ktoré majú zakúpené a tie na trhu chýbajú. To potom spôsobuje problémy so zásobovaním, hoci obmedzenie výroby niektorých podnikov spôsobuje, že sa to ešte tak výrazne neprejavuje.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #vodiči #autobusová doprava #nákladná doprava