Autobusári, kamionisti a vodiči. Chýbajú ich tisícky, za tisíc sto eur v hrubom je ťažké zohnať nových ľudí

Dopravné firmy zháňajú až 9 000 šoférov kamiónov, vyplýva to zo štatistiky Internetového sprievodcu trhom práce.

07.11.2021 19:24
Autobusová stanica Nivy Foto: ,
Autobusová stanica Nivy
debata (32)

Nástup ihneď a plat až do výšky 1800 eur. „Vítaní sú u nás všetci, a to bez rozdielu nadobudnutých skúseností,“ láka v kampani na nových vodičov autobusov šéf Dopravného podniku v Bratislave Martin Rybanský. V hlavnom meste ich totiž momentálne chýba zhruba 60 a nedarí sa ich zohnať. Podnik preto vyrukoval s benefitmi – ponúka preplatenie „vodičáku“, nadčasov či pomoc s ubytovaním. Situácia je taká naliehavá, že zoberú skoro každého a bez skúseností. „Nástup je ihneď,“ tvrdí hovorca podniku Martin Chlebovec.

Podobná situácia je aj v iných regiónoch a profesionálnych vodičov zháňajú aj firmy v nákladnej doprave. Uverejňovanie rekordného počtu pracovných ponúk, bežiace náborové kampane či boj zamestnávateľov o profesionálnych vodičov. To je realita na Slovensku, kde je akútny nedostatok ľudí, ktorí by si sadli za volant.

SR Košice odborári OZ KOVO zhromaždenie mzdy KEX Čítajte viac Ekonómovia: Rast platov naberie na obrátkach. Na vrchole pyramídy je opäť kandidát, tvrdí personalista

Dopravné firmy zháňajú až 9 000 šoférov kamiónov, vyplýva to zo štatistiky Internetového sprievodcu trhom práce. Vodiči chýbajú aj dopravným podnikom či autobusovým prepravcom. Vyše 500 miest tak ostáva neobsadených v autobusovej doprave. Sedieť celý deň za volantom a dostať za to v priemere tisíc sto eur v hrubom príliš veľa ľudí neláka.

Generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz na margo vzniknutej situácie upozorňuje na to, že dôsledkov, ktoré môže nedostatok vodičov spôsobiť, je hneď niekoľko.

Za najzásadnejší považuje problém so zásobovaním. „Týka sa to tak nákladnej dopravy, kde hrozia výpadky v zásobovaní tovarom,“ tvrdí pre Pravdu. Na druhej strane v prípade verejnej osobnej dopravy podľa neho hrozí dokonca to, že nebude mať kto voziť ľudí do práce a do školy.

Nad Slovenskom sa tak vznáša čierny scenár, ktorého svedkom bola Veľká Británia. Tisíce čerpacích staníc skončili zhruba pred mesiacom bez pohonných hmôt. Ľudia tak márne čakali v dlhých radoch na benzín či naftu. Dôvodom bol kritický nedostatok vodičov nákladných vozidiel. Jednoducho nemal nikto jazdiť so zásobovacími cisternami. Podobne ako na britských ostrovoch, aj dopravným firmám na Slovensku chýbajú vodiči. A nie je ich málo.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #vodiči #autobusová doprava #nákladná doprava