Pokračovanie článku: Potraviny dražejú a ešte zdražejú. Upiecť chlieb či rožky za tú istú cenu ako pred rokom? Ilúzia, tvrdia pekári

Rukojemníci reťazcov aj štátu

„Dražie všetko a je nemysliteľné, aby potravinársky priemysel dlhodobo nevedel zvýšiť odbytové ceny. Ich zvýšenie o 10 až 20 percent je nevyhnutnosťou z hľadiska prežitia,“ zdôraznil Emil Macho, predseda SPPK, kľúčové posolstvo stretnutia potravinárov s novinármi. Dodal, že agropotravinárstvo je rukojemníkom situácie na trhu, ktorý ovládajú obchodné reťazce, najmä zahraničné. A tiež je rukojemníkom situácie dlhodobej politiky štátu voči poľnohospodárstvu a potravinárstvu.

Väčšina nákupov potravín sa realizuje v super- a hypermarketoch. Pre Slovensko podobne ako pre Českú republiku sú príznačné predaje potravín za akciové, teda znížené ceny. Ľudia si na ne zvykli ako na samozrejmosť. Lenže akcie neboli ani v kapitalizme samozrejmosťou, rozmohli sa, keď trh ovládli veľké obchodné spoločnosti. Bojovali o trhové podiely vyhlasovaním často až nezmyselne nízkych akcií. Spomeňme si na rožky kus nie za 4, ale za 3 centy. To zdevalvovalo hodnotu potravín aj v očiach ľudí, ktorí ich nakupovali. Reakciou pekárov bolo znižovanie obsahu tuku zvláčňujúceho rožky alebo gramáže.

Trh s potravinami je deformovaný. Napríklad aj dômyselným systémom dotácií a podpôr idúcich cez tzv. štátnu pomoc. V EÚ nie je nič jednoduché. Keďže hlavným zdrojom dotácií je Brusel, treba si každé opatrenie štátnej pomoci dať schváliť Európskej komisii. Kto má šikovnejších štátnych agroúradníkov, ale aj viac peňazí v rozpočte, je na koni.

Programové vyhlásenie súčasnej vládnej koalície sa prihlásilo k tomu, že štát výraznejšie podporí potravinárstvo. Na najnovšie vyhlásenia potravinárov reagoval aj rezort pôdohospodárstva. „Ministerstvo pravidelne sleduje vývoj cien potravín, avšak agrorezort nemá kompetenciu zasahovať do cenotvorby. Je to záležitosť dodávateľsko-odberateľských zmluvných vzťahov. Zákon o cenách neumožňuje cenovú reguláciu spotrebiteľských cien potravín,“ uvádza sa v stanovisku rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Ďalej sa v stanovisku píše, že „v rámci prechodného obdobia Programu rozvoja vidieka SR 2014–2020 rezort pripravuje výzvu pre podopatrenie 4.2 Podpora pre investície na spracovanie/u­vádzanie na trh a/alebo vývoj poľnohospodárskych výrobkov. V rámci tejto výzvy je predpokladaná alokácia 170 mil. eur a budú podporené investície do technológií (najmä zariadenia, stroje, prístroje i laboratórne vybavenie) aj stavebné investície v jednotlivých odvetviach potravinárstva. Podporené budú investície vo výrobe, v skladovaní aj odbyte.

Okrem toho v rámci budúcej Spoločnej poľnohospodárskej politiky (budúceho programovacieho obdobia 2023–2027) bude mať potravinársky priemysel možnosť čerpať finančné prostriedky. Aktuálne sa pracuje na príprave strategických dokumentov.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdražovanie #potravinári #SPPK