Potraviny dražejú a ešte zdražejú. Upiecť chlieb či rožky za tú istú cenu ako pred rokom? Ilúzia, tvrdia pekári

Potravinári oznámili, že zvýšia odbytové ceny, teda ceny, za ktoré predávajú výrobky do obchodných sietí. Otázku postavili kategoricky: Ak má prežiť slovenské potravinárstvo, obchod by mal platiť výrobcom o 10 až 20 percent viac. No až tvrdé vyjednávania potravinárov s obchodnými reťazcami, niekde o centy, inde o desiatky či celé euro, ukážu, kde sa zdražovanie zastaví.

05.11.2021 10:58 , aktualizované: 18:28
potraviny, nákup, rúško Foto:
Ilustračné foto.
debata (20)

Situácia možno nebude až taká dramatická, jeden z odhadov medziročného zvýšenia cien na prelome decembra a januára hovorí o 5-percentnom raste cien potravín, no v prvom štvrťroku 2021 už o 6-percentnom. Taká je prognóza analytičky Evy Sádovskej zo spoločnosti Wood & Company.

Ľudia sú však denne konfrontovaní správami o astronomicky rastúcich cenách plynu, o citeľnom dražení elektriny, benzínu aj nafty, ale aj obilia a olejnín. Všetky tieto položky sa premietajú do rastúcich nákladov potravinárov. Ceny potravín od leta rastú, nákupy to spotrebiteľom zakaždým pripomenú.

Upiecť chlieb či rožky za tú istú cenu ako pred rokom je ilúzia, tvrdia pekári. Ceny dôležitých vstupov pritom neprestávajú rásť, naopak, stúpajú. Cukor, ktorý je poslednou potravinou, kde je Slovensko sebestačné, bude tiež drahší. Dôvod, cukrovarníci musia porezať repu, a keď z nej získajú cukrovú šťavu, stojí jej rafinácia a premena na kryštály obrovskú spotrebu elektriny a ešte viac plynu.

Takto by sme mohli vyratúvať jednu potravinu za druhou. Zabudnite na lacný rastlinný olej, repka aj slnečnica sa dostali na 15-ročné maximá cien. Čína skupuje nie že jednu pätinu, ale bezmála celú jednu tretinu svetovej produkcie. Európa nie je sebestačná a repku dováža. Potrebuje ju na humánnu výživu, ale aj ako prídavok do nafty, ktorá roztáča motory traktorov, ktoré orú, sejú, ale aj nákladných áut, čo rozvážajú potraviny…

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdražovanie #potravinári #SPPK