Pokračovanie článku: Blíži sa masívna obnova rodinných domov. Ľudia môžu dostať na prerábky takmer 17-tisíc

Budú chodiť kontrolóri

Detailné znenie náležitostí, vrátane termínov a parametrov opatrení bude v priebehu novembra či do konca roka 2021 zverejnené na novom webe, ktorý aktuálne agentúra pripravuje.

V súčasnosti sa diskutuje aj o tom, aké úvery budú finančné domy ponúkať na dofinancovanie druhej polovice z obnovy. „Tento projekt sa postupne stáva predmetom diskusií s našimi klientmi. Viacerí zvažujú možnosť zapojiť sa do projektu a požiadať o podporu obnovy svojho rodinného domu,“ hovorí Plško. Detaily ešte nie sú známe, no onedlho by podľa Michala Maca z agentúry životného prostredia mali byť ozrejmené.

Michal Maco dopredu ľudí varuje, že na dvere žiadateľa môže zaklopať kontrola. Inšpekcia bude zisťovať, či došlo k minimálnej energetickej úspore 30 percent a či boli všetky deklarované podmienky splnené.

Potenciál obnovy rodinných domov je do budúcnosti veľký. Podľa prieskumu, ktorý si dala spraviť organizácia Budovy pre budúcnosť až štyria z desiatich majiteľov domov starších ako desať rokov plánujú urobiť nejaký typ úpravy. Ide o takmer 400-tisíc rodinných domov.

Ekonóm Hudcovský však upozorňuje, že v budúcnosti sa pred Slovenskom vynoria oveľa pálčivejšie problémy a obnova budov môže ísť do úzadia. „S postupom času a starnutím populácie bude tlak na niektoré základné funkcie štátu ako zdravotná starostlivosť, sociálne služby či vyplácanie starobných dôchodkov iba narastať a pri konfrontácii s takýmito oblasťami bude zatepľovanie domov vždy na vedľajšej koľaji,“ zamýšľa sa.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcie #obnova budov #plán obnovy