Blíži sa masívna obnova rodinných domov. Ľudia môžu dostať na prerábky takmer 17-tisíc

Takmer 17-tisíc eur. O toľko peňazí budú môcť žiadať ľudia na obnovu svojich domov. Ak má niekto dom starší ako 15 rokov, môže za peniaze z Plánu obnovy a odolnosti zrenovovať svoj príbytok. Polovica pôjde z európskych peňazí a druhú polovicu si musí človek zaobstarať sám - buď si našetrí, alebo dostane zvýhodnený úver od banky.

03.11.2021 19:06
počítanie, rozmýšľanie, energia, rekonštrukcia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (63)

Cieľ je jasný – obnoviť si svoje príbytky a pomôcť v boji proti klimatickej kríze. „Cieľom je zlepšenie energetickej hospodárnosti rodinných domov a zníženie spotreby energie, čím sa má prispieť k zníženiu emisií oxidu uhličitého a k zlepšeniu kvality ovzdušia,“ hovorí Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry pre životné prostredie, ktorá celý investičný plán zastrešuje. Agentúra spadá pod envirorezort na čele s Jánom Budajom (OĽaNO).

Celkovo je u nás asi milión rodinných domov. Obnovu potrebuje niečo vyše polovice z nich. Po masívnej polmiliardovej dotácii sa obnoví na Slovensku asi 30-tisíc domov. To je približne päť percent z tých, ktoré potrebujú energetickú rekonštrukciu. Obnova v praxi znamená výmenu okien, nové zateplenie, zachytávanie dažďovej vody, kompostovanie až po kúrenie a výmenník na ohrev teplej vody.

Peniaze by sa mali udeľovať systémom „kto prv príde, ten prv berie“. „Len čo nám príde prijímateľ, ktorý spĺňa technické parametre, automaticky uhrádzame peniaze,“ vyhlásil Maco na margo toho, ako sa budú udeľovať dotácie.

Lifbee Academy, Simona Veselá, Matej Held Čítajte viac Desatoro na pomoc rodinným firmám: menej papierovačiak, ľahšia generačná výmena firmy

Ekonóm z Ekonomickej univerzity v Bratislave Martin Hudcovský vníma plán na obnovenie domov pozitívne. „Iba štát si môže zobrať na plecia zodpovednosť za vývoj klimatickej zmeny. Na individuálnej úrovni sa nikdy nenájde kritická masa ľudí, ktorá by altruisticky zaťažila svoje rodinné rozpočty nákladmi na rekonštrukciu pre dosiahnutie spoločného cieľa – zastaviť či spomaliť klimatickú zmenu,“ hovorí Hudcovský. Na druhej strane však dodáva, že stále ešte zostane približne pol milióna rodinných domov, ktoré potrebujú obnovu. „Hľadať však dodatočné zdroje na tento účel po vyčerpaní plánu obnovy v podobnom rozsahu bude extrémne náročné,“ priznáva.

Ako sa bude financovať rekonštrukcia

Pre ilustračný príklad si predstavme človeka, ktorý potrebuje na obnovu domu približne 32-tisíc eur. Polovicu – maximálne 16 600 eur dostane od Slovenskej agentúry životného prostredia. Druhú polovicu si musí zaobstarať z vlastného vrecka. VÚB banka navrhuje v prvej vlne od ohlásenia podmienok výzvy požičať žiadateľovi celú sumu – 32-tisíc eur. V momente, keď dostane žiadateľ grant od SAŽP, polovicu banke vráti. Na celý úver by dostal zvýhodnený úrok a žiadať oň by bolo administratívne veľmi jednoduché. Na financovaní by sa tak podieľal verejný (Plán obnovy) aj súkromný sektor (banky).

Takzvané zlepšovanie energetickej hospodárnosti príbytkov nie je úplne nová vec. No rozsah, v akom sa to plánuje v súčasnosti pomocou plánu obnovy, nemá obdobu.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcie #obnova budov #plán obnovy