Zdravie podľa ceny. Matovič má na stole nový systém DPH na potraviny

Návrh novely zákona chce od nového roka zvýhodniť najmä bio potraviny či tovary so zníženým množstvom cukru.

02.11.2021 10:26
potraviny, zelenina, Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

„Na stole je môj návrh úpravy DPH pre určitý druh potravín. Momentálne po dohode s ministrom financií prebieha na ministerstve financií analýza dopadov pre štátny rozpočet. Zníženiu DPH by sa mohli od nového roku potešiť potraviny s označením bio a možno aj zdravé potraviny, ktoré obdržia v základnom potravinovom semafore zelenú, a to hlavne potraviny so zníženým obsahom cukru a umelých syntetických sladidiel," informoval poslanec Národnej rady Patrick Linhart (Sme rodina).

Sadzby dane z pridanej hodnoty upravuje takzvaný „zákon o DPH“ (§ 27 zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov).

Základná sadzba dane je vo výške 20 %, avšak funguje aj znížená sadzba dane vo výške 10 % na vybrané druhy tovarov a služieb. Túto zníženú sadzbu by návrh chcel uplatniť aj na všetky potraviny, a to domáce, či z dovozu, s certifikovaným označením BIO. Neskôr, po zavedení potravinového semaforu, by sa k tejto zníženej sadzbe mohli pridať aj potraviny s pridaným vitamínom D, ako aj potraviny so zníženým obsahom cukru, no bez náhrady v podobe umelých syntetických sladidiel.

Peter Varmuža, Yeme, chlieb Čítajte viac Ceny chleba aj rožkov potvrdzujú zdražovanie potravín. O koľko sme si za pečivo priplatili?

„Zákazník by si pri nákupe nemal vyberať „zdravie podľa ceny“. Zdravšie potraviny, ako aj Bio potraviny, by mali byť predávané s minimálnym cenovým rozdielom. Napokon, pokiaľ budeme mať zdravšie obyvateľstvo, minieme menej peňazí aj na zdravotníctvo. Všetko na seba nadväzuje. Verím, že môj návrh prevedieme aj do praxe. Dnes sa týmto návrhom bude zaoberať aj koaličná rada a predložiť by sa tak mohol na Novembrovú schôdzu," dodal Linhart.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #DPH #biopotraviny #zdažovanie