Pokračovanie článku: Ekonómovia: Rast platov naberie na obrátkach. Na vrchole pyramídy je opäť kandidát, tvrdí personalista

Pomôžu odbory?

Rast miezd očakáva aj ekonomicko-sociálny analytik občianskeho združenia Pracujúca chudoba Ján Košč. Tvrdí, že platy by mohli rásť ešte rýchlejšie. Ako? Tak, že zamestnanci by boli viac organizovaní v odboroch. Dnes je v nich iba štvrtina. Košč tvrdí, že tí, ktorí sú organizovaní v odboroch, majú o pätinu vyššie platy. „Tlačiť na rast miezd individuálne je dosť ťažké a dokáže to len minimálny podiel zamestnancov,“ tvrdí pre Pravdu.

Peniaze / Euro / Bankovka / Korupcia / Úplatok / Čítajte viac Žijeme z ruky do úst. Odkladať rezervu z platu si dokáže len každý tretí Slovák

Na druhej strane ekonóm Hudcovský v súvislosti s rastom miezd upozorňuje na jeden dôležitý moment. Firmy nedostatok pracovníkov riešia často náborom zo zahraničia. Túto možnosť však pandémia obmedzila. Podľa ekonóma sa po pandémii opäť začne rozbiehať migrácia za prácou. Tá by mohla trochu spomaliť rast miezd. Definitívne však nedokáže zvrátiť fakt, že vhodných pracovníkov bude na trhu práce opäť nedostatok. „To logicky vedie k tlaku na rast miezd, aj keď v súčasnosti len v miernej podobe. No tento tlak bude s čoraz rozsiahlejším návratom ekonomiky do bežnej prevádzky len narastať,“ dodáva.

Ako už bolo spomenuté, ťahúňom rastu miezd bude nedostatok pracovnej sily, ako aj rastúce ceny. Červená kontrolka pritom už bliká napríklad na trhu práce. Firmy upozorňujú na akútny nedostatok pracovníkov. Voľných pracovných miest výrazne pribúda a viacerí zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov majú problém ich obsadiť kvalifikovanými zamestnancami. Problémy pritom hlásia regióny naprieč celým Slovenskom.

© Autorské práva vyhradené

180 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #platy #ekonóm