Pokračovanie článku: Ekonómovia: Rast platov naberie na obrátkach. Na vrchole pyramídy je opäť kandidát, tvrdí personalista

Platy pretlačia aj ceny

Ekonómovia centrálnej banky prednedávnom ukázali verejnosti analýzu, kde vysvetľujú, prečo by malo dôjsť k rastu platov. Aby si zamestnanci pri vysokej inflácii zachovali kúpnu silu, budú požadovať pri vyjednávaniach vyššie mzdy. Na druhej strane vzhľadom na pociťovaný nedostatok pracovných síl budú musieť firmy lákať ľudí vyššími mzdami. Ako ďalej uvádza NBS, rast miezd potiahnu ďalšie veci. Prvou je návrat odpracovaných hodín na štandardné, ba až nadštandardné úrovne. To súvisí s dobiehaním objednávok. Druhý faktor je podľa nich rast produktivity v ekonomike.

Podobný vývoj predpokladá aj ďalšia verejná inštitúcia – ministerstvo financií. V budúcom roku sa podľa rezortu zamestnanci na Slovensku môžu tešiť z toho, že nebudú mať vyššie platy len na papieri, ale stúpne aj priemerná reálna mzda. – teda očistená od rastu cien.

práca, zamestnanie, zamestnania, profesie Čítajte viac Ženy verzus muži: Porovnali platy na viacerých pozíciách, rozdiely sú niekde desiatky až stovky eur

Ešte optimistickejší scenár vývoja očakáva personálna agentúra Grafton, ktorá zbiera podrobné dáta z trhu práce. Podľa výkonného riaditeľa spoločnosti Miroslava Garaja by rast miezd mohol atakovať ešte vyššie úrovne. „Ak nenastane nejaká nepredvídateľná situácia, tak rast hrubého domáceho produktu, nedostatok pracovnej sily, vysoký počet otvorených pozícií, vysoká inflácia a rast cien budú komponenty, ktoré tlačia na rast miezd. V budúcom roku teda očakávame rast miezd na úrovni 7 až 8 percent,“ domnieva sa.

VIDEO: Aký rast miezd očakáva Miroslav Garaj zo spoločnosti Grafton:

Video

Platy podľa Garaja zaznamenali v tomto roku raketový rast – v niektorých profesiách až o 13 percent. Štatistický úrad nameral priemerne až vyše desaťpercentný rast oproti minulému roku. Tieto čísla však podľa Garaja treba uviesť do kontextu. A z dvoch dôvodov. Prvým je skutočnosť, že minulý rok sme tu mali pokles miezd. Okrem toho firmy vlani nevyužívali finančné benefity ako vyplácanie odmien, výkonnostných či manažérskych bonusov. „Tento rok už sledujeme, že už k tomu pristúpili,“ tvrdí a dodáva, že tieto dve veci tak vyhnali ten percentuálny rast tak vysoko.

Aj Garaj z Graftonu pripomína hlavný dôvod, prečo by si mali ľudia nájsť viac peňazí v peňaženkách: Firmy musia dávať lepšie mzdy, aby si uchmatli pracovníkov. „Na vrchole pyramídy tak je opäť kandidát, teda ľudia, ktorí si začali vážiť svoju cenu,“ dodáva Garaj.

© Autorské práva vyhradené

180 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #platy #ekonóm