Ekonómovia: Rast platov naberie na obrátkach. Na vrchole pyramídy je opäť kandidát, tvrdí personalista

Európsky štatistický úrad prišiel ešte v lete so znepokojivou správou. Za minulý rok bolo na Slovensku až 650-tisíc ľudí, čo žili od výplaty k výplate. Napäté rodinné rozpočty môže zvyšovanie cien ešte viac ohroziť. Titulky novín v posledných týždňoch zaplnili správy o tom, ako skoro všetko na Slovensku dražie.

01.11.2021 16:17
SR Košice odborári OZ KOVO zhromaždenie mzdy KEX Foto:
Protestný pochod a zhromaždenie odborárov OZ KOVO "Za vyššej mzdy" v Košiciach. Účastníci protestu sa zhromaždili pred hotelom Centrum, odtiaľ pochodovali k Dolnej bráne na Hlavnej ulici. Na snímke protestné zhromaždenie pri Dolnej bráne. Košice 19. marca 2019.
debata (180)

Či už sú to ceny energií, potravín, stavebných materiálov, ale napríklad aj elektroniky či nehnuteľností. Tretina Slovákov bude musieť v dôsledku rastu cien výrazne obmedziť iné výdavky. Inflácia – teda rast cien – je najvyššia za poslednú dekádu, hlásia štatistici. Dvanásť percent ľudí sa dokonca dostane do stavu núdze, ukázal prieskum agentúry AKO pre televíziu Joj.

Do toho však prichádzajú veľmi pozitívne správy. Ekonómovia očakávajú v najbližšom období relatívne vysoký rast platov. Priemerné mzdy by mali stúpnuť viac ako stúpnu ceny – čiže ľudom nakoniec ostane viac v peňaženkách. Analytici Národnej banky Slovenska (NBS) , ministerstvo financií či personalisti svorne predpovedajú, že mzdy budú v roku 2022 rásť priemerne až o päť percent. Samozrejme, nie každý sa dočká zvýšenia platu. V súkromnom sektore v najbližších dvoch rokoch očakávajú odborníci rast až o šesť percent. V tom verejnom budú platy rásť o niečo menej.

žena, kancelária, práca, právnička, rozmýšľanie, snívanie, pero Čítajte viac Rekordne veľa voľných miest nemá kto obsadiť. Kde je problém? (+ tabuľka pozícií s platmi)

Tlačiť platy nahor by mohol napríklad práve rast cien či nedostatok pracovnej sily. Ekonóm Martin Hudcovský z Ekonomickej univerzity v Bratislave hovorí, že keď nemá kto pracovať, firmy musia zvyšovať platy, aby zohnali nových ľudí. „Silnejším determinantom rastu miezd bude neschopnosť obsadiť pracovné pozície vhodne kvalifikovanou pracovnou silou,“ tvrdí pre Pravdu. Upozorňuje však, že je to štrukturálny problém trhu práce, ktorý ani s príchodom pandémie nikam nevymizol a bude čoraz viditeľnejší.

© Autorské práva vyhradené

180 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #platy #ekonóm