Pokračovanie článku: Štát sprísňuje dohľad nad daňovníkmi. Pribudnú im nové povinnosti

Výber DPH má zlepšiť aj zavedenie novej skutočnosti pre uplatnenie inštitútu ručenia za daň, ktorou je platba na bankový účet dodávateľa, ktorý v deň uskutočnenia platby nebol zverejnený na webovom sídle finančnej správy. Zavádza sa tiež osobitný spôsob úhrady dane, ktorý umožní odberateľovi zaplatiť dodávateľovi len základ dane a samotnú daň odviesť priamo štátu. „Takýto spôsobom úhrady dane umožní odberateľovi vyhnúť sa situácii, kedy v prípade naplnenia zákonom ustanovenej domnienky, bude voči nemu uplatnený inštitút ručenia za daň," uviedol rezort financií.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh predsedu hospodárskeho výboru Petra Kremského (OĽaNO), ktorým sa zavedie odpočet výdavkov na investície. Pôjde o nový dočasný nástroj na podporu investícií s vyššou pridanou hodnotou v forme dodatočného odpočtu výdavkov na investície. Takýto odpočet bude vo výške stanoveného percenta z daňového odpisu z tohto majetku uplatneného v daňových výdavkoch. Cieľom je podporiť tých daňovníkov, ktorí sa rozhodnú investovať do majetku s vyššou pridanou hodnotou a ktorí preinvestujú v úhrne najmenej 700 percent, resp. 1 400 percent priemernej hodnoty investícií.

Zmenou zákona o dani z príjmov sa zamestnávateľom, ktorí sú povinní podávať prehľad o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti, ktoré zamestnancom vyplatili, o zamestnaneckej prémii, o daňovom bonuse a o daňovom bonuse na zaplatené úroky, umožní dodatočne splniť tieto povinnosti najneskôr do 5 dní po uplynutí zákonnej lehoty bez uloženia sankcie. „Pre daňovníkov, ktorí budú na základe vyhodnotenia indexu daňovej spoľahlivosti považovaní za vysoko spoľahlivých, sa zavádza bonus – znižuje sa úhrada za žiadosť o vydanie rozhodnutia o odsúhlasení použitia metódy ocenenia pri transferovom oceňovaní na polovičnú výšku," uviedol rezort financií.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #dane #DPH #podniknatelia