Odvolávali Sulíka: Vláda mu vyslovila dôveru. Fico chce od neho detaily kúpy ranča v Austrálii

Ministra hospodárstva Richarda Sulík (SaS) odvolávajú už od otvorenia schôdze, teda od rána. Sulíka chce opozícia odvolať, pretože podľa nerobí nič proti zvyšovaniu cien energií. V odvolávaní sa bude pokračovať v stredu.

26.10.2021 09:26
Richard Sulík Foto:
Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík
debata (125)

„Doterajšie verejné vyhlásenia a praktická nečinnosť Sulíka ako ministra hospodárstva SR potvrdzujú absolútnu nespôsobilosť Sulíka na výkon tejto mimoriadne dôležitej exekutívnej funkcie," konštatujú poslanci v odôvodnení návrhu.

Namietajú napríklad situáciu okolo rastu cien energií, kde Sulík podľa predkladateľov nepredstavil jediné „racionálne" riešenie. Nezvládol podľa nich ani prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave Expo.

VIDEO: Sulík vysvetľuje financovanie ranča.
Video

Vláda nesúhlasí s vyslovením nedôvery ministrovi hospodárstva

Vládny kabinet prijal nesúhlasné stanovisko k návrhu skupiny poslancov Národnej rady (NR) SR na vyslovenie nedôvery vicepremiérovi a ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS). Spravil tak na svojom utorkovom rannom online rokovaní. Sulíka majú v parlamente odvolávať v utorok.

VIDEO: Fico žiada od Sulíka detaily kúpy ranča v Austrálii.
Video

Vládna garnitúra nesúhlasí s tvrdením iniciátorov Sulíkovho odvolania, že minister nepredstavil ani jedno racionálne riešenie problematiky zdražovania energií. „V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predstavilo a aj presadilo niekoľko opatrení, ktoré zmierňujú koncové ceny energií a zvyšujú transparentnosť cenovej regulácie," napísala vláda v stanovisku. Medzi inými vymenovala vláda napríklad transparentnú reguláciu prirodzených monopolov v energetike, zavedenie prolongácie pre fotovoltické elektrárne s najvyššou podporou, vysporiadanie sa s historickým dlhom voči distribučným spoločnostiam vo výške 360 miliónov eur.

Odvolávanie inicioval opozičný Smer-SD, ktorý tvrdí, že Sulík je nespôsobilý na výkon funkcie. „Nespôsobilosť pána Sulíka ako ministra hospodárstva SR je zrejmá predovšetkým v poslednom období, keď SR, podnikateľská sféra, slovenské domácnosti, mestá a obce čelia bezprecedentnému tlaku v podobe enormného rastu cien energií," píše sa v odôvodnení návrhu na odvolanie Sulíka. Podnikateľské subjekty i domácnosti čaká enormné zdražovanie tepla, plynu a elektriny a minister hospodárstva podľa opozície doteraz nepredstavil žiadne racionálne riešenie.

Richard Sulík / Igor Matovič / Čítajte viac Európa rozdáva energošeky a odpúšťa dane. Na Slovensku pomoc stojí

Sulíka tiež kritizujú za to, že nezvládol prípravu a otvorenie slovenského pavilónu na svetovej výstave EXPO, čím spôsobil Slovensku medzinárodnú blamáž. Vláda s tým však takisto nesúhlasí.

Sulík na avizované odvolávanie reagoval tak, že sa teší, že bude môcť vysvetliť verejnosti okolnosti cien energií. Tvrdí, že ľudia splácajú v účtoch za elektrinu niekdajšie „bačovanie" Smeru-SD.

Fico nechcel opatrenia k zdražovaniu energií, minister Sulík má predložiť maturitné vysvedčenie

Predseda strany Smer-SD Robert Fico na schôdzi Národnej rady SR venovanej odvolávaniu ministra hospodárstva Richarda Sulíka prekvapivo nepožiadal ministra o opatrenia k zdražovaniu energií. Bývalého trojnásobného premiéra zaujímalo maturitné vysvedčenie ministra Sulíka a zakúpený ranč v Austrálii. Fico má informácie, že maturitné vysvedčenie ministra bolo sfalšované. Predsedu Smeru-SD zaujíma aj za koľko kúpil minister Sulík ranč v Austrálii, ako aj kto sú ďalší dvaja jeho vlastníci. „Žiadam o poskytnutie týchto informácií, inak táto schôdza nemá zmysel,“ povedal v pléne Fico.

Vláda odmieta návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. V rámci rozpravy k návrhu na odvolanie to v pléne Národnej rady SR uviedol premiér Eduard Heger. Ako dodal, kľúčový argument odvolania iniciovaného stranou Smer- SD sa týka cien energií. „Ministerstvo hospodárstvo predstavilo a aj presadilo niekoľko opatrení, ktoré zmierňujú koncové ceny energie a zvyšujú transparentnosť," skonštatoval predseda vlády. Zároveň dodal, že uvedené kroky predstavujú racionálne riešenia a majú systémový charakter.

Vláda Eduarda Hegera plne podporuje ministra hospodárstva

Heger odmietol aj kritiku šéfa rezortu hospodárstva za meškanie výstavy Expo v Dubaji. Ako zdôraznil, príprava na výstavu bola predchádzajúcou vládou zanedbaná. „Bol prijatý iba jeden interný dokument a stav prác bol fakticky nulový," zhodnotil. Jediné, čo bolo podľa neho vyčerpané efektívne, boli finančné prostriedky určené na mzdy. Podľa premiéra je slovenský pavilón mimoriadne úspešný a v súvislosti s ním hovoriť o medzinárodnej blamáži považuje za stratu súdnosti. Kabinet odmietol aj obvinenia na margo konania Slovenskej pošty v súvislosti s pridelením zákazky spoločnosti Lama.

Blaha označil ministra Sulíka za neoliberálneho sociopata a maximálneho „patlala”

Minister hospodárstva Richard Sulík je podľa opozičného poslanca za stranu Smer-SD Ľuboša Blahu neoliberálny sociopat, ktorý nemá čo robiť vo vláde. Ako ďalej Blaha uviedol počas rozpravy v parlamente, Sulík absolútne nezvláda energetickú krízu a zdražovanie. „Považujem vás za maximálneho patlala,” skonštatoval Blaha.

Austrálsky ranč šéfa liberálov označil ze veľkú tému. „Pravdou ostáva, že ste minister vlády a nie krokodíl Dundee," odkázal Sulíkovi Blaha. Spochybnil jeho vyjadrenia o tom, že je čestným človekom. Pripomenul mu jeho pôsobenie vo firme OLO, ale aj dávne stretnutie s Mariánom Kočnerom. „Za aké peniaze si ich kúpil (ranč v Austrálii – poznámka agentúry SITA), neboli to Kočnerove peniaze, neboli to korupčné peniaze?" pýtal sa v pléne opozičný politik.

Podľa Blahu plánuje Sulík „utiecť" do Austrálie a tento fakt označil za arogantný a neľudský. „Na seba zjavne myslí, ale na ľudí na Slovensku nie," uzavrel Blaha.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Smer #Richard Sulík #SASKA