Krajniak: Pri dotáciách schránkam pochybili štyri čierne ovce

Nezlyhal systém, ale štyri čierne ovce. Takto reagoval v piatok minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) na odhalenie Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK), že štát poslal schránkovým firmám v zahraničí od júla až do augusta tohto roka 24 miliónov eur z verejných peňazí.

22.10.2021 17:37
Milan Krajniak Foto:
Milan Krajniak
debata (209)

Dokopy má ísť až o 28 firiem, ktoré majú iba virtuálne sídlo, nepodnikajú a takmer nikoho nezamestnávajú. Dokonca niektoré nemajú ani len schránku. Peniaze slovenských občanov tak okrem iných dostalo 11 majiteľov spoločností z Chorvátska, deväť z Grécka alebo dvaja občania Talianska či Maďarska.

Šéf rezortu práce sa bráni, že nešlo o systémové zlyhanie, ale o štyri podozrivé osoby, ktoré podvody spáchali. Ide o úradníkov z Pezinka na nižších pozíciách. „Už na úrade práce nepracujú, bol s nimi rozviazaný pracovný pomer,“ informoval minister, ktorého si v piatok zavolali opoziční poslanci na koberček celú kauzu vysvetliť.

Podozriví mali sfalšovať žiadosti o dotácie z Prvej pomoci, podpísať si sfalšovaný prevod peňazí a takisto sfalšovali aj kontrolu. „Je to niečo podobné, ako keby si pracovníčka v banke sfalšovala platobný príkaz, sfalšovala podpis a poslala peniaze z cudzieho účtu na účet, ktorý si vybrala,“ opisoval konanie podozrivých osôb Krajniak. Dodal, že išlo o „absolútne chrapúnsky podvod štyroch čiernych oviec“.

Otázkou zostáva, prečo štyri podozrivé osoby takto postupovali. „To je podstatou prebiehajúceho vyšetrovania,“ dodal minister. Či mali prepojenie na schránkové firmy, Krajniak nespresnil. Tvrdí, že toto je predmetom vyšetrovania. Celý prípad má teraz v rukách Špeciálna prokuratúra a Národná kriminálna agentúra. Krajniak tvrdí, že aj pre tieto podozrenia vymenil na začiatku septembra riaditeľa ústredia práce. Karol Zimmer vystriedal nominanta Smeru Mariána Valentoviča.

Minister tvrdí, že konal v ten istý deň, keď identifikovali podozrivé platby v Pezinku. Ihneď v rovnaký deň podal aj trestné oznámenie a nariadil kontrolu tohto úradu. Preto ani zo svojho postu odstúpiť nechce. Stoja za ním aj koaliční partneri. „Očakávame, že minister Krajniak okrem trestnoprávnych krokov zlepší aj systém ochrany verejných zdrojov tak, aby sa v budúcnosti zamedzilo akýmkoľvek pokusom o ich zneužitie,“ zareagoval pre Pravdu hovorca Obyčajných ľudí Peter Dojčan.

Strana Za ľudí prostredníctvom svojho ekonomického experta Tomáša Meravého dúfa, že celá vec sa čo najrýchlejšie objasní, zodpovední budú potrestaní a neprávoplatne vyplatená pomoc sa vráti späť do štátneho rozpočtu. V podobnom duchu reagoval aj líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. Stranícky šéf Boris Kollár sa Krajniaka zastal vyhlásením, že nejde o jeho chybu a nemá prečo odstupovať.

Svojou obhajobou však Krajniak nepresvedčil opozíciu. Podľa poslanca Erika Tomáša (Hlas) sa minister snaží zvaliť vinu na štyroch úradníkov. „Problém považujeme za systémový aj na základe toho, čo odznelo na výbore," povedal po jeho skončení Tomáš. Parlamentný výbor pre sociálne veci vzal v piatok na vedomie správu od ministra práce o pochybných dotáciách pre schránkové firmy. Zaviazol ho tiež, aby poslancov bezodkladne informoval o nových skutočnostiach a takisto aj o plánovaných krokoch.

Veľmi závažné zistenia

Šéf Transparency International Slovensko (TIS) Michal Piško hovorí, že zistenia ICJK sú veľmi závažné. „Štát, a teda my všetci, mohol prísť v ťažkých časoch koronakrízy o milióny eur. Vzhľadom na opísanú schému schránkových firiem bez reálneho sídla a zrejme aj zamestnancov by mohlo ísť o subvenčný podvod a štátne orgány by preto kontrole a vyšetrovaniu mali venovať náležitú pozornosť,“ zareagoval pre Pravdu.

Práve na základe zozbieraných dát od neziskovky TIS Investigatívne centrum na odhalenia prišlo. Piško hovorí, že aj oni upozornili na miliónové podvody najmä z dotácií ministerstva hospodárstva na nájomné. Konkrétne išlo o dotácie pre prievidzský Hotel Magura, bojnický penzión Zefir, bratislavských poslancov alebo zlatý vláčik manželov Hofstädterovcov. Celá kauza vrhá zlé svetlo na kontrolné mechanizmy na ministerstve práce. Slabú kontrolu kritizuje aj Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Podľa kontrolórov ide o veľmi „neefektívne a neúčinné mechanizmy“. NKÚ v správe po kontrole v rezorte práce konštatoval, že „na zabezpečovanie všetkých úloh vnútorného auditu sú k dispozícii len dvaja odborní zamestnanci“. Viac kontrolórov pre svoje ministerstvo by privítal aj Krajniak. „S takým počtom ľudí, aký máme k dispozícii, je veľmi ťažké skontrolovať dve miliardy eur a 15-tisíc ľudí,“ vyhlásil.

Milan Krajniak Čítajte viac Krajniak o dotáciách pre schránky: Podozrivé osoby už na úrade v Pezinku nepracujú

Aké náročné je dostať koronapomoc

Štát spustil pomoc pre firmy a podnikateľov preto, lebo v časoch zúriacej pandémie muselo mnoho prevádzok najmä v gastrosektore obmedzovať činnosť. Štát im prikázal zatvárať a za to im sľúbil peniaze na udržanie zamestnanosti. Viacerí podnikatelia vrátane zamestnávateľských zväzov sa sťažovali, že dostať sa k pomoci je náročné. A to najmä pre byrokraciu. Kauza s udeľovaním dotácií schránkovým firmám nahnevala zamestnávateľské zväzy. „Je zarážajúce, že údajne firmy s vlastníkmi v zahraničí, z ktorých viaceré nemajú ani len schránku v mieste slovenského sídla, dostali podvodným spôsobom milióny zo štátnej pomoci, vyplácanej počas pandémie,“ tvrdí Miriam Filová z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení. Očakávajú vyšetrenie celej kauzy a následné vyvodenie zodpovednosti.

© Autorské práva vyhradené

209 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak #TIS #Piško #podozrivé firmy