Hotelieri v Tatrách a na Liptove sú za zachovanie rekreačných poukazov

Viac ako 80 percent hotelierov vo Vysokých Tatrách a na Liptove si myslí, že rekreačné poukazy by mali ostať zachované ako nástroj odmeňovania pre zamestnancov a zároveň podpora domáceho cestovného ruchu.

21.10.2021 14:08
Fine dining Restaurant Kanova Foto:
Ilustračná fotka
debata (6)

Práve poukazy výrazne pomohli hotelierom v týchto regiónoch počas letnej sezóny. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý medzi ubytovateľmi a respondentmi z radov verejnosti zrealizovali oblastné organizácie cestovného ruchu (OOCR) v Tatrách a na Liptove. Ako dnes informovali v tlačovej správe, cieľom bolo zistiť motív rozhodovania Slovákov pre trávenie dovolenky na Slovensku.

Hoci sa cestovný ruch naďalej nachádza v červených číslach, nárast ubytovaných hostí počas letných mesiacov krivku prepadu podľa oboch OOCR mierne vyrovnal. Podľa údajov zo Štatistického úradu SR narástol počet hostí v ubytovacích zariadeniach predovšetkým vďaka návštevníkom zo Slovenska. Podľa výsledkov ankety sa zdá, že čísla zlepšili aj rekreačné poukazy, 75 percent respondentov uviedlo, že o možnosti využívania rekreačných poukazov vie, zhruba 18 percent zúčastnených však nepozná detaily, akým spôsobom tento benefit použiť. „Z dopytovanej vzorky viac ako 79 percent opýtaných má možnosť preplatenia poukazu v zamestnaní a 56 percent tento bonus v poslednom roku aj využilo. Najviac poukazov bolo uplatnených na pobyty v hoteloch, 3,6 percenta využití tvorili letné detské tábory a iba 0,61 percenta boli lyžiarske výcviky, čo mohlo byť spôsobené aj pandemickou situáciou,“ priblížili tatranská a liptovská OOCR. V ankete tiež približne 88 percent opýtaných potvrdilo, že rekreačných poukaz je pre nich zaujímavým benefitom a asi 3,4 percenta opýtaných uviedlo, že zamestnávateľ poskytuje bonusy v inej forme.

Senec otvorenie reštaurácia otvorenie vnútorných priestorov Čítajte viac Gastro prevádzky fungujú v neistote, bez pomoci hrozí podľa zamestnávateľov krach a prepúšťanie

Vo Vysokých Tatrách podľa prieskumu poskytuje možnosť využívania rekreačných poukazov takmer 98 percent ubytovateľov, rovnako je to aj na Liptove. Viac ako polovica z Tatrancov uviedla, že vďaka poukazom návštevnosť ich zariadení stúpla a podiel využitých poukazov na celkovom ubytovaní bol do 30 percent. Na Liptove zaznamenali o niečo priaznivejší vývoj, keď 60 percent ubytovateľov potvrdilo nárast hostí vďaka poukazom, pričom ich využívanie v ubytovacích kapacitách predstavuje viac ako 54 percent z celkového podielu hostí. Ubytovateľov podľa ankety ale prekvapuje nedostatočná komunikácia zo strany štátu smerom k zamestnancom, že je tu stále možnosť dovolenkovať na Slovensku výhodnejšie. Na druhej strane hotelieri poznamenali, že je potrebné venovať sa aj ďalším možnostiam, aby tieto poukazy neostali jedinou možnosťou pre cestovný ruch na Slovensku.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #Liptov #rekreačné poukazy