Zamestnávatelia: Zastavte konečne miliónový biznis vydavateľov stravných lístkov. Vyzývajú poslancov parlamentu

Poslanci v Národnej rade SR prerokúvajú novelu Zákonníka práce, ktorej cieľom je opraviť chyby a zrovnoprávniť finančné príspevky na stravu so stravnými lístkami.

19.10.2021 15:11
stravne listky Foto: ,
Obľúbenosť stravných lístkov a stravných kariet.
debata (4)

Od konca marca majú zamestnanci možnosť vybrať si či budú poberať stravné lístky alebo dostanú k výplate príspevok na stravu. Stravné lístky sú však oslobodené v plnej výške od daní, pri hotovosti to platí len sčasti, čo v konečnom dôsledku doplácajú zamestnanci, ale aj zamestnávatelia. Z hodnoty príspevku, ktorá presiahne 2,81 eur zamestnanci platia dane a odvody, uvádza RÚZ. „Je absolútne nekorektné, aby stravenky od vydavateľov boli takto zvýhodnené oproti finančnému príspevku od zamestnávateľa," oznamuje prezident Združenia podnikateľov Slovenska, Ján Solík.

RÚZ ďalej tvrdí, že vydavatelia gastrolístkov, vďaka zákonom garantovanému biznisu, už roky enormne profitujú na úkor zamestnancov, zamestnávateľov a dokonca i celého gastrosektora. Marek Harbuľak, prezident zväzu cestovného ruchu vysvetľuje „poplatok za spätné odkúpenie považujeme za neprimeraný. Gastro prevádzky nedokážu čeliť navrhovaným podmienkam a tak často celý zisk z predaja jedál končí vo vreckách emitentov, na úkor gastro prevádzok.

reštaurácia, podnikateľ, gastro Čítajte viac Meniace sa farby v COVID automate si v gastre začínajú vyberať svoju daň. Pokles obratov je už na hranici 50 percent

Marek Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu k problematike dodáva, že „ani samotná elektronizácia gastrolístkov problém nevyrieši, keďže emitenti používajú často rovnaké sadzby pre spätný výkup gastrolístkov, bez ohľadu na ich podobu. Obchodníci takto zaplatia ročne milióny eur emitentom, pričom by tieto zdroje mohli používať na nové investície, odmeny pre zamestnancov alebo zlepšenia služieb pre slovenských spotrebiteľov." Vydavatelia gastrolístkov, v záujme zachovania ziskov, ktoré sa pohybujú rádovo v desiatkach miliónov eur, vedú už mesiace kampaň, ktorej cieľom je podľa RÚZ zabrániť prijatiu opravnej novely. „Zamestnávatelia, majú dlhodobo záujem, aby mali ich zamestnanci možnosť slobodného rovnocenného výberu formy stravovania, a preto žiadajú poslancov NR SR, aby novelu Zákonníka práce schválili. Je konečne na čase zrovnoprávniť stravné poukážky s finančným príspevkom na stravu, tak ako bolo zamestnancom dlho sľubované," doplnil viceprezident RÚZ, Jozef Špirko.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #stravné lístky #rúž