Slovensko bude mať prvý vesmírny inkubátor. Inkubačné centrá vzniknú v troch mestách na Slovensku

Inkubačné centrá vzniknú paralelne v Košiciach, Žiline a Bratislave. Prepoja startupy s výskumnými inštitúciami, firmami, akcelerátormi či VC fondami a zahraničnými partnermi.

18.10.2021 10:43
vesmír SpaceX raketa crew dragon Foto: ,
Ilustračná fotka
debata (3)

Slovensko bude mat prvý vesmírny inkubátor. V druhej polovici novembra totiž Slovenská vesmírna kancelária, ktorá je v gescii Slovenskej agentúry pre rozvoj investícii a obchodu (SARIO), odštartuje projekt prvého slovenského startupu inkubátora zameraného na oblasť vesmírnych technológii. Ako informovala agentúra, inkubačné centrá vzniknú paralelne v Košiciach, Žiline a Bratislave. Prepoja startupy s výskumnými inštitúciami, firmami, akcelerátormi ci VC fondami a zahraničnými partnermi.

Tri regionálne centrá poskytnú startupovym tímom s relevantnými projektami možnosť využiť priestory a expertný mentoring regionálnych partnerov Slovenskej vesmírnej kancelárie. Okrem firemného koučingu získajú aj doplnkový online mentoring od úspešných aktérov slovenského startupového ekosystému, ako aj podporu a poradenstvo v oblasti financovania projektov prostredníctvom privátnych a verejných zdrojov.

Slovensky   pavilo  n Expo Dubaj 2020 B Čítajte viac Slovenský pavilón na Expo Dubaj 2020 sa čokoro otvorí. Svetu sa predstavíme inovatívnymi technológiami a úspešnými Slovákmi

Do prvého vesmírneho inkubátora je možné sa prihlásiť do 7. novembra 2021. Slovenská vesmírna kancelária momentálne hľadá tímy študentov, mladých expertov a startupy s geografickou príslušnosťou a technologickými synergiami. Uvedené firmy a inštitúcie majú záujem o témy akými sú lokalizačné riešenia, telekomunikácie, simulácia komunikácie medzi satelitmi a pozemnými stanicami, či vývoj cubesatu alebo pozemnej stanice.

Slovenská vesmírna kancelária vznikla ako spoločný projekt agentúry SARIO a Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Slovenska agentúra pre rozvoj investícií a obchodu je štátna agentúra Slovenskej republiky, ktorá vznikla v roku 2001 v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Usiluje sa o príliv investícií, podporuje exportne aktivity slovenských spoločností na globálnom trhu a iniciuje transfer najmodernejších inovatívnych technológií do výrobnej praxe.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SARIO #vesmírny inkubátor