Prednedávnom bola centrom korupcie. Skompromitovaná agentúra prešla očistcom

Poctiví poľnohospodári, potravinári a lesníci si môžu vydýchnuť. Po roku práce v podmienečnom režime dostala Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) trvalú akreditáciu. Vari najväčšie centrum korupcie, kde sa vymenilo v krátkom čase šesť šéfov, je oficiálne očistené. Nový tandem minister Samuel Vlčan a generálny riaditeľ agentúry Jozef Kiss sľubuje, že na plný výkon sa dostane PPA do 3-4 mesiacov.

15.10.2021 17:25
Robert Fico druzstvo obilie zatva Zahorska... Foto:
Ilustračná fotka
debata (40)

Ešte pred mesiacom si nikto nebol istý, ako dopadne audit Európskej komisie. O budúcnosti agentúry sa veľmi opatrne vyjadrovali Vlčan, Kiss aj poľnohospodári. Všetci, ktorí videli pod pokrievku toho, čo sa udialo v agentúre, najmä po kauze Dobytkár, boli v prognózach opatrní.

Europodpory sa v platobnej agentúre rozdeľovali od buka do buka. Za korupciu a udeľovanie podpôr, ktoré neboli v súlade s pravidlami a šli "našim“, pocítili poľnohospodári trest Bruselu už tohto roku.

Takzvané projektové podpory boli krátené o 25 percent, bolo pozastavených 450 platieb a 1¤200 žiadostí o podpory. Aritmetický súčet hovoril o stopnutí 60 miliónov eur, samo krátenie malo hodnotu okolo 15 miliónov eur. Skutočné škody boli však oveľa vyššie, pretože znamenali pozastavenie rozvoja celého sektora, nehovoriac o tom, ako utrpela povesť poľnohospodárov.

senior, farmár, radosť, pracujúci penzisti Čítajte viac Farmári sa nemusia obávať, že by prišli o milióny. Pôdohospodárska platobná agentúra získala plnú akreditáciu od eurokomisie

Pred časom zverejnil The Economist tabuľku výkonnosti potravinových hospodárstiev sto krajín sveta. Zatiaľ čo Slovensko skončilo na 46. mieste, Česko sa umiestnilo na 5. mieste. Nič tak výstižnejšie nedokumentuje mieru úpadku agropotravinárstva ako toto porovnanie. A ešte horšie vyznievajú rôzne analýzy postavenia slovenského agrosketora medzi krajinami EÚ, Slovensko je v rebríčkoch na samom konci, predbehlo ho Rumunsko, za nami je skalnatá Malta či Luxembursko, to však ťaží zo svojho rozvinutého bankového sektora.

Premárnené peniaze

Brusel po odhalení podvodov v PPA mohol v krajnom prípade postaviť platobnú agentúru mimo hry a preniesť vykonávanie jej funkcií na obdobnú inštitúciu niektorej členskej krajiny. Napokon úporná snaha o nápravu vecí (ešte pred mesiacom nebolo splnených 16 zo 72 Bruselom požadovaných ozdravných opatrení) priniesla riešenie umožňujúce ministrovi Samuelovi Vlčanovi rozhodnúť o plnej akreditácii PPA. Pôdohospodárstvo ako celok za ňu zaplatilo vysokú cenu. Ťažko ju vôbec vyčísliť, veď ide aj o stratu prestíže doma i v zahraničí. Akreditácia v hodine dvanástej vracia do hry všetkých poctivých hospodárov na pôde, lesníkov aj spracovateľov.

Akú hodnotu malo ročné vákuum v činnosti PPA? Minister Vlčan v odpovedi na túto otázku Pravdy upriamil pozornosť na to, že „slovenskí poľnohospodári a potravinári bojujú s konkurenčnou nevýhodou na všetkých frontoch, ktorá plynie aj z toho, že voči členským krajinám Európskej únie agropotravinárstvo technologicky zaostáva.“ Len samotné potravinárstvo vyčíslilo investičný – modernizačný dlh na jednu miliardu eur.

Vlčan odôvodnil, že „dlh je aj dôsledkom toho, že veľká časť zdrojov určená na rozvoj podnikov vytiekla do schém korupcie a klientelizmu. Jeden rok sme potrebovali na to, aby sme systém (práce PPA) narovnali. Sme presvedčení, že pravidlá sú nastavené dobre a v krátkom čase odstránime dlh, ktorý máme voči pôdohospodárskej verejnosti.“Je to dosť optimistické vyhlásenie, ale bodaj by sa naplnilo. Agentúra je obrovská organizácia, kde pracuje 680 ľudí. Mnohých z kľúčových pracovníkov prepustili. Jozef Kiss netajil, že „platobku“ čaká optimalizácia, teda zoštíhľovanie. Organizácia sa za pochodu prebudováva a najbližšie mesiace ukážu, ako si noví ľudia poradia s praktickou stránkou všetkých výziev, teda podporných opatrení, ktoré majú realizovať.

Dotácie, ale aj úver

V agentúre ide predovšetkým o peniaze, systém jej práce sa digitalizuje a jej funkcionári tvrdo podrobujú (aspoň o tom hovoria) kontrole, aby sa neopakovali možnosti zvýhodňovať žiadateľov o podpory. Medzi ľuďmi v samotnej agentúre musí však vládnuť dôvera, tak ako ju musia nadobudnúť aj poľnohospodári, ktorí o dotácie žiadajú.

Spektrum žiadateľov o európske podpory je pritom veľmi široké. Nie sú to len mladí, malí, rodinní farmári či družstvá podielnikov alebo iné súkromné poľnohospodárske podniky, ale napríklad neraz aj mimo pozornosti širšej verejnosti stojace miestne akčné skupiny – MAS. Tie sa zaoberajú rôznymi aktivitami súvisiacimi s oživením života na vidieku, ktoré súvisia s tým, jednak ako sa hospodári na pôde, jednak aký význam pripisuje spoločnosť, vláda, politici napríklad aj rôznym krajinotvorným prvkom v priestore, kde vidiecke obyvateľstvo žije. Pre všetky MAS zaznela z úst Jozefa Kissa dobrá správa, podpory by sa mali pre ne vyplácať v krátkom čase.

Pravdaže, z pohľadu rozhýbania samotného poľnohospodárstva je najdôležitejšie, ako rýchlo sa dostanú podpory k samotným podnikom. V tejto súvislosti minister povedal, že štátny rozpočet už v budúcom roku ráta s garanciami pre zvýhodnené úvery.

Vlčan dal tým celkom jednoznačne najavo, že agropodnikatelia sa nemôžu spoliehať len a len na podpory, ktoré poskytuje Európska únia. Štátom garantované komerčné úvery by mali byť podľa Vlčana "pre tých, ktorí nevedia dosiahnuť na podpory zo Spoločnej poľnohospodárskej politiky.“ Má to byť spôsob „ako masívne naliať zdroje na kapitálové investície do pôdohospodárstva a potravinárstva.

Nie je to prvý raz, čo sa vyslovuje táto možnosť. Dôležité je, ako na ňu zareagujú poľnohospodári. Zdroje, ktoré poskytuje PPA, však majú oproti úverom obrovskú výhodu, netreba ich splácať. A to je, samozrejme, výhoda oproti tým, čo si musia požičiavať peniaze na rozvoj v bankách.

Samospráva si vydýchla

Pridelenie trvalej akreditácie pre PPA označila Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora za zásadný míľnik v ceste za nulovou mierou korupcie pri prideľovaní eurofondov v agropotravi­nárskom sektore a za medzník ako efektívne vyplácať podpory do odvetvia.

„Inú ako pozitívnu správu si slovenskí poľnohospodári a potravinári ani len nepripúšťali. V prípade neúspechu by sa totiž Slovensko ako krajina stalo hanbou Európy a ukážkovým príkladom, aké dôsledky na výrobu potravín v sebe nesie korupcia pri rozdeľovaní európskych podpôr a znefunkčnenie agentúry ako celku. Sme radi, že rok trvajúci proces očisty a nastavenia nových pravidiel fungovania Pôdohospodárskej platobnej agentúry zvládli všetci jej zamestnanci na výbornú,“ vyhlásil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Pre samosprávu je mimoriadne dôležité, ako platobná agentúra zvládne blížiace sa vyplácanie priamych platieb. Tie, ako pripomenul Macho, predstavujú najväčšiu časť podpôr v poľnohospodár­stve.

Okrem plynulého vyplácania priamych platieb totiž očakávajú poľnohospodári a potravinári aj vyhlásenie dvoch zásadných výziev, vďaka ktorým si budú môcť modernizovať poľnohospodárske stroje, maštale, budovy, ale aj nakúpiť nové technológie na výrobu potravín. Dovedna ide o 335 miliónov eur. Pripomenuli obrovský investičný dlh spracovateľského priemyslu v sume okolo jednej miliardy eur.

Práve preto je udelenie trvalej akreditácie pre PPA zásadnou správou, vďaka ktorej sa po vyhlásení kľúčových výziev môže postupne modernizovať pestovanie plodín, chov hospodárskych zvierat a výroba potravín na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #PPA #Agropotraviny