Farmári sa nemusia obávať, že by prišli o milióny. Pôdohospodárska platobná agentúra získala plnú akreditáciu od eurokomisie

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) získala plnú akreditáciu od Európskej komisie (EK). Agrominister Samuel Vlčan dostal od EK hodnotiacu správu, ktorá rozhodnutím plnohodnotnú akreditáciu potvrdzuje.

15.10.2021 11:58
senior, farmár, radosť, pracujúci penzisti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ukončil sa tak ročný proces posudzovania akreditácie eurokomisiou. Informoval o tom v piatok na tlačovom brífingu a rozhodnutie o udelení akreditácie odovzdal do rúk generálneho riaditeľa PPA Jozefa Kissa. Farmári sa tak už nemusia obávať, že by prišli o milióny eur. Blokované platby budú už čoskoro uvoľnené.

Minister Samuel Vlčan verí, že do konca roka pôjde agentúra na plný výkon a bude schopná spustiť už aj ohlásené výzvy na podporu agropotravinárov. „Získaním plnej akreditácie sa nekončí snaha agrorezortu zmodernizovať agentúru," povedal Vlčan. Minister vysvetlil, že PPA na základe získania plnej akreditácie už môže rozbehnúť hodnotenie viacerých podaných žiadostí. „Máme ich asi 1 200, ktoré potrebujeme vybaviť," pokračoval Vlčan. Od leta PPA pozastavila viacero platieb najmä z 2. piliera, je ich zhruba 450. Agrominister zároveň oznámil, že pri nových pravidlách plánuje vyhlásiť v najbližšom období ďalšie dve nové veľké výzvy za 338 miliónov eur.

Jan Drobny predseda PD Vinohrady2 Čítajte viac Šéfuje poľnohospodárskemu družstvu v Bratislave: Vinohrady rozožiera rakovina chamtivosti

Pridelenie trvalej akreditácie pre PPA označuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) ako zásadný míľnik v ceste za nulovou korupciou pri prideľovaní podpôr v agropotravi­nárskom sektore a v ceste za ich efektívnym vyplácaním. „SPPK teraz očakáva naplnenie prísľubu vedenia agrorezortu a PPA, že v priebehu 3–4 mesiacov agentúra nabehne na plný výkon. Pred nami je totiž blížiace sa obdobie vyplácania priamych platieb, ktoré predstavujú najväčšiu časť podpôr v poľnohospodár­stve," povedala hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Okrem toho poľnohospodári a potravinári čakajú aj na vyhlásenie dvoch zásadných výziev, vďaka ktorým si budú môcť modernizovať poľnohospodárske stroje, maštale, budovy, ale aj nakúpiť nové technológie na výrobu potravín. Len investičný dlh potravinárskeho spracovateľského priemyslu sa totiž blíži k jednej miliarde eur. „Práve preto je udelenie trvalej akreditácie pre PPA zásadnou správou, vďaka ktorej sa po vyhlásení kľúčových výziev môže postupne modernizovať pestovanie plodín, chov hospodárskych zvierat a výroba potravín na Slovensku," dodala Holéciová.

Sme rodina víta udelenie súhlasu k plnej akreditácii PPA

Hnutie Sme rodina víta udelenie súhlasu k plnej akreditácii Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA).

„Pre hnutie Sme rodina potravinová bezpečnosť, poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka patrí medzi strategické priority, preto vítam rozhodnutie ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuela Vlčana (nominant OĽANO), vydať súhlas k plnej akreditácii PPA," uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a hnutia Boris Kollár v reakcii na piatkové oznámenie, že PPA získa späť akreditáciu.

„Chcem sa poďakovať všetkým pracovníkom PPA, ako aj vedeniu a ostatným pracovníkom ministerstva (pôdohospodárstva) za ich prácu, vďaka ktorej boli splnené akreditačné podmienky a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR môže od dnešného dňa nastaviť správne procesy podpory našich poľnohospodárov a potravinárov a zvrátiť tak dlhodobý úpadok slovenského vidieka," povedal v udeleniu akreditácie predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

Igor Matovič Čítajte viac Rast cien naberá na obrátkach, je najrýchlejší za posledných 10 rokov. Potiahli ho aj zrušené obedy zadarmo

Slovenské poľnohospodárstvo a potravinárstvo má podľa Karahutu za sebou roky úpadku, sprevádzané ťažkými korupčnými kauzami, spojenými s úplatkami pri schvaľovaní dotácií, hlavne za roky 2012 až 2019. Výsledkom nezodpovedného riadenia chlebového rezortu sú posledné priečky vo všetkých ekonomických a produkčných ukazovateľoch v rámci EÚ.

„Očakávam od nového vedenia MPRV úplne nový a hlavne zodpovedný prístup a nastavenie nových strategických dokumentov v rámci novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky pre roky 2023 až 2027 tak, aby sme sa v roku 2030 dostali minimálne na úroveň priemeru EÚ," dodal Karahuta.

Uzavrel, že SR má ideálne klimatické podmienky na produkciu potravín mierneho klimatického pásma, preto je iba na vedení MPRV, ako zvýši našu produkciu potravín, zvýši potravinovú sebestačnosť SR a zníži závislosť Slovenska od dovozu potravín zo zahraničia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #akreditácia #Eurokomisia #PPA