Matovičov rozpočet narazil. Proti sú odborári aj firmy

Hospodárska a sociálna rada SR v stredu k dohode na budúcoročnom rozpočte verejnej správy nedospela. Výhrady malo najmä Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR a čiastočne aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR. Po skončení sa tripartity o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

13.10.2021 14:20
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO)
debata (3)

„ZMOS naďalej trvá na zamietavom stanovisku, pretože žiada zvýšenie prostriedkov týkajúcich sa miest a obcí, Asociácia priemyselných zväzov a dopravy berie rozpočet na vedomie, Republiková únia zamestnávateľov berie rozpočet na vedomie, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení súhlasí s pripomienkami. Tie pripomienky sa týkali dofinancovania zdravotníctva,“ uviedol Krajniak, podľa ktorého je rast výdavkov na zdravotníctvo súčasťou všeobecnej pokladničnej správy. KOZ nesúhlasí s rozpočtom, pretože neobsahuje zvýšenie platov pracovníkov štátnej správy.

Raši Čítajte viac Návrh rozpočtu je pre zdravotníctvo likvidačný. Budúci rok dostane o 300 miliónov eur menej

Krajniak je spokojný s tým, že sa podarilo zvýšiť rozpočet ministerstva práce o 140 miliónov eur. Tie by mali byť použité na vyplácanie kompenzačných dávok pre ľudí so zdravotným postihnutím, bezdomovcom a ľuďom, ktorí potrebujú krízovú pomoc, napríklad týraným ženám.

Predložený rozpočet ráta s deficitom 4,94 % hrubého domáceho produktu, no minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu informoval, že je jeho schválenie podmienené schválením viacerých dôležitých zákonov, a to o dôchodkovej reforme, o výdavkových stropoch a o dlhovej brzde. V opačnom prípade by bol deficit iba vo výške 4,3 %, čo by znamenalo okresanie časti výdavkov napríklad na zdravotníctvo. Podľa Krajniaka sa v týchto otázkach dá nájsť kompromis.

Viceprezident AZZZ Rastislav Machunka sa netajil tým, že na rokovanie tripartity prišla asociácia s negatívnym stanoviskom k rozpočtu najmä pre slabé financovanie zdravotníctva. Potom ako ministerstvo financií podľa Machunku deklarovalo, že vytvorí rezervu na dofinancovanie zdravotníctva, a potvrdilo, že vykryje prípadné výpadky príjmov zdravotných poisťovní, názor prehodnotili. „Tak či tak rozpočet pre ministerstvo zdravotníctva neumožňuje žiadny rozvoj a nie je dostatočne zdravotníctvo dofinancované. Napriek tomu sme vzhľadom na stav, v akom je rozpočet z hľadiska príjmov štátneho rozpočtu a deficitu, stanovisko zmenili na stanovisko s pripomienkami,“ dodal Machunka.

Zatiaľ čo odborári by mohli ešte očakávať splnenie svojich požiadaviek po ukončení kolektívneho vyjednávania a pripomienky zamestnávateľov pravdepodobne vyrieši rezort financií, ZMOS je s návrhom rozpočtu nespokojný. „Tento rozpočet na budúci rok sa opäť spolieha na to, že za prenesený výkon štátnej správy bude samospráva sponzorovať štát,“ uviedol hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák. Rozpočet podľa ZMOS-u nekopíruje potreby samospráv z hľadiska obslužnosti územia, ale ani dostupnosti služieb.

Podpredseda ZMOS-u Radomír Brtáň upozornil, že analýzy dlhodobo poukazujú na nedostatočné financovanie preneseného výkonu štátnej správy. „Toto vidíme ako veľký problém do budúcna, pretože prostriedky musia aj v rozpore so zákonom dofinancovávať práve samosprávy,“ povedal Brtáň. Podľa ZMOS-u sa musí štát zaoberať aj cenami energií a ako málo ambiciózne označil Brtáň v rozpočte plány na rozvoj nájomného bývania.

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok nie je pripravený dobre, tvrdí Smer-SD

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok nie je pripravený dobre, tvrdí strana Smer-SD. Podľa lídra strany Roberta Fica nemôže prísť minister a povedať, že ak sa neschvália iné zákony, tak nebudú prostriedky z rozpočtu. Minister financií Igor Matovič totiž ešte minulý týždeň ako aj v stredu znovu zopakoval, že výsledná podoba rozpočtu verejnej správy na budúci rok bude podmienená schvaľovaním ústavných zákonov. Žiada, aby pred schválením rozpočtu koalícia schválila dôchodkovú reformu, výdavkové stropy a dlhovú brzdu. Ak sa tak stane, rozpočet predloží s budúcoročným deficitom 4,94 % HDP. Ak sa tak nestane a tieto reformy neprejdú, predloží rozpočet s deficitom 4,3 % HDP, čo bude znamenať menej prostriedkov pre budúci rok.

„Takto lacno vydierať, to sa doteraz nikdy za mojich vlád nestalo,“ povedal na stredajšej tlačovej konferencii Fico. Podľa exministra financií Ladislava Kamenického je to len dôkaz toho, že sa súčasná vláda nevie na ničom dohodnúť. V budúcom roku by mala byť najvyššia úroveň inflácie od roku 2012. „A oni sa starajú o svoje žabomyšie vojny namiesto toho, aby pomáhali ľuďom,“ skonštatoval Kamenický.

Zároveň si nemyslí, že návrh rozpočtu hovorí o šetrení. „Matovič si nakreslil o 4,2 mld. eur vyššie príjmy, ako boli posledné roky a na výdavkoch, keď si vezmete verejnú správu, ide o 9 mld. eur navyše. O akom šetrení sa tu bavíme,“ hovorí Kamenický. Taktiež si myslí, že je v rozpočte zakomponovaná vysoká suma, ktorá nemá určenie a súčasná vláda míňa peniaze na veci, ktoré nesúvisia s COVID-om. „Táto vláda nech ide od toho preč,“ dodal Kamenický.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #štátny rozpočet 2022