MHD na východe čaká veľká zmena. Spojí sa s bicyklami, kolobežkami a skútrami

Tento systém má umožniť cestovať lacnejšie a zároveň využívať mestskú hromadnú dopravu (MHD) v kombinácii s bicyklami, e-kolobežkami či elektrickými skútrami. Zastávky MHD vybavia nabíjacími stanicami, informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Petrušová.

12.10.2021 18:00
Košice, Dóm sv. Alžbety Foto: ,
Košice čaká zmena v systéme MHD.
debata

Prostredníctvom aplikácie ANTIK SmartWay si cestujúci napríklad zo sídliska môžu nájsť najbližšiu voľnú kolobežku či bicykel, odviezť sa na zastávku MHD a tam prostriedok odstaviť do nabíjačky. Cestovný lístok si môžu zakúpiť naskenovaním QR kódu pri dverách autobusu, odviezť sa MHD a na dopravu do cieľového miesta opäť využiť sharingové služby. Takýto projekt integrovaného cestovania v Košiciach vznikol v spolupráci medzi DPMK a spoločnosťou Antik Telecom. „Všetci, ktorí si kúpia lístok moderne cez apku, ho získajú lacnejšie a navyše dostanú zadarmo ďalšie minúty na používanie e-mobility,“ pripomenul riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák.

inobat, batéria, akumulátor Čítajte aj Slovenský patent prekonal lídra na trhu. InoBat predstavil prvé batérie

Súčasne zavádzajú smart riešenie v podobe virtuálneho cestovného lístka, ktorý bude možné zakúpiť priamo v mobilnej aplikácii. Tridsaťminútový cestovný lístok tak nebude stáť 90, ale 79 centov. „Pre zakúpenie či aktiváciu lístka sme vybavili všetky vozidlá špeciálnymi kódmi, ktoré si cestujúci pred jazdou načíta, a začiatok jazdy už nemusí označovať ako doposiaľ v označovačoch v interiéri,“ vysvetľuje DPMK.

Novinkou má byť aj zvýhodnené cestovanie na veľké podujatia. Podľa Padyšáka očakávajú, že doprava v cene vstupenky by návštevníkov mohla motivovať k tomu, aby svoje autá nechali doma. Tým by sa prispelo aj k obmedzeniu dopravných zápch, ktoré pri takýchto podujatiach vznikajú.

debata chyba
Viac na túto tému: #MHD #zdieľaná ekonomika #Dopravný podnik mesta Košice