Kauza korupcie u diaľničiarov naberá na obrátkach. Padajú trestné oznámenia

Parlamentný hospodársky výbor by mohol diskutovať o zisteniach Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v prípade Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Poslankyňa a podpredsedníčka Za ľudí Miriam Šuteková požiadala o zvolanie mimoriadneho výboru.

12.10.2021 17:16
SR Bratislava Polícia NAKA NDS Budova BAX Foto:
Policajti vstupujú do budovy, kde sídli Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v Bratislave.
debata

Poslankyňa a podpredsedníčka Za ľudí Miriam Šuteková požiadala o zvolanie mimoriadneho výboru s účasťou ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina), predstaviteľov NDS a NKÚ.

„Správa NKÚ, ktorá sa týka hlavne procesov verejného obstarávania, je taká alarmujúca, že zvolávame mimoriadne rokovanie hospodárskeho výboru. Výsledky kontroly nesmú zostať len na papieri, treba okamžite konať,“ vyhlásila Šuteková, ktorá tvrdí, že je potrebné vyvodiť trestnoprávnu zodpovednosť voči vinníkom.

NKÚ po preverení systému verejného obstarávania v NDS konštatoval, že proces verejného obstarávania v diaľničnej spoločnosti nebol v rokoch 2019 a 2020 nastavený transparentne a nebránil možným podvodom či korupcii. Slovensko podľa kontrolórov pre nezrovnalosti pri výstavbe diaľnic prichádza o milióny eur. Kontrolované boli zákazky v hodnote viac ako 420 miliónov eur v období rokov 2019 až január 2021.

Andrej Doležal / Juraj Tlapa / Čítajte viac Pre nezrovnalosti pri výstavbe diaľnic prichádza Slovensko o milióny eur. Diaľničiari podávajú trestné oznámenia

Kontrolóri zároveň odporučili poslancom parlamentného výboru požiadať vedenie rezortu dopravy o nastavenie procesu obstarávania v NDS tak, aby bol funkčný, nepredlžovali sa termíny výstavby diaľnic a predišlo sa kráteniu finančných prostriedkov z Európskej únie.

Pochybné obchody a zákazky

NDS podľa kontrolórov vo vybraných oblastiach neuplatňovala princíp hodnoty za peniaze. Realizovala zákazky s nízkou hodnotou, ich rozdelením sa tak vyhla prísnejšiemu postupu verejného obstarávania. Lehoty na predloženie cenových ponúk v prípade niektorých zákaziek stanovila neprimerane krátke.

Princíp transparentnosti podľa NKÚ nedodržali diaľničiari ani pri dokumentovaní verejného obstarávania. Nearchivovali všetky potrebné dokumenty, niektoré boli dokonca bielené. Úkony tak boli podľa kontrolórov nepredvídateľné a nepreskúmateľné. To podľa nich vyvoláva podozrenie, že verejné prostriedky neboli využívané hospodárne, pričom mohlo dôjsť k porušeniu povinnosti pri správe cudzieho majetku a k machináciám vo verejnom obstarávaní. Úrad zistené pochybenia odstúpi polícii. „Nie je možné len holo skonštatovať, že sme niečo neurobili, nenaprojektovali, či nedodržali. Niekto bol za to zodpovedný a za chyby musí znášať dôsledky,“ zdôraznil predseda NKÚ Karol Mitrík.

Kontrolóri tiež zistili, že NDS si v rokoch 2019 a 2020 objednala od externých firiem služby v oblasti verejného obstarávania za niekoľko desiatok tisíc eur napriek tomu, že spoločnosť mala na to vlastný odbor so 16 zamestnancami. Upozornili, že manažment NDS nemal ani súhlas predstavenstva na využívanie externých firiem.

Súdiť sa chce aj NDS

Na súd chce prípad ťahať aj Národná diaľničná spoločnosť. Záujem podať trestné oznámenie ohlásil predseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti Juraj Tlapa v reakcii na piatkové (8. 10.) vyjadrenia Najvyššieho kontrolného úradu o zisteniach, že pre nezrovnalosti pri výstavbe diaľnic prichádza SR o milióny eur.

„Zverejnený výsledok kontroly NKÚ len potvrdzuje mnohé podozrenia súčasného vedenia NDS. V kontexte výsledkov kontroly podáme trestné oznámenia a budeme plne súčinní s orgánmi činnými v trestnom konaní. Okrem iného, tak sa deje aj v súčasnosti,“ priblížil Tlapa.

NDS sa podľa neho bude viacerými skutočnosťami popísanými v správe NKÚ v nasledujúcich týždňoch detailne zaoberať. „A tak ako doteraz, budeme prijímať adekvátne a náležité opatrenia. Do 20. októbra 2021 sme povinní informovať NKÚ o návrhoch opatrení, následne do 22. januára sme povinní ich aj aplikovať,“ dodal predseda predstavenstva NDS.

debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #NDS #kauzy