Matovič ukázal pracovnú verziu rozpočtu na budúci rok. Počíta aj s rezervou na pandémiu

V absolútnom vyjadrení by schodok štátneho rozpočtu v budúcom roku mal byť takmer 5,5 miliardy eur.

11.10.2021 18:14 , aktualizované: 19:56
Igor Matovič Foto:
Minister financií Igor Matovič (OĽaNO)
debata (5)

V roku 2022 by malo Slovensko hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z pracovnej verzie rozpočtu na budúci rok, ktorý Ministerstvo financií (MF) SR predložilo na stredajšie (13. 10.) rokovanie tripartity. O materiáli má rokovať ešte aj koaličná rada. V absolútnom vyjadrení by schodok štátneho rozpočtu v budúcom roku mal byť takmer 5,5 miliardy eur. V ďalšom roku (2023, pozn. TASR) počíta návrh už s nižším deficitom pod tri percentá HDP.

VIDEO: Minister financií Igor Matovič o rozpočte:

Video

Zatiaľ pracovná verzia prvého rozpočtu z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) počíta s celkovými príjmami štátneho rozpočtu v roku 2022 v hodnote takmer 20 miliárd eur, pričom výdavky vyčíslili tvorcovia rozpočtu na viac než 25 miliárd eur.

akcie, burza, investovanie, investícia, dlhopisy Čítajte viac Štátny rozpočet dostane miliardovú injekciu. Zadlžil sa na 30 rokov

„Na horizonte rozpočtu by mal hrubý dlh SR kulminovať v rokoch 2021 a 2022 na úrovni 61,5 % HDP a do roku 2024 klesnúť pod 59 % HDP,“ píše sa tiež v pracovnej verzii rozpočtu.

Rezerva na pandémiu

Zo štátneho rozpočtu by sa malo v roku 2022 poskytnúť obciam a vyšším územným celkom dokopy zhruba 1,6 miliardy eur vo forme dotácií. Rezervy vyčíslilo ministerstvo zhruba na 1,75 miliardy eur. Ministerstvo v materiáli určilo na rezervu na zmiernenie negatívnych vplyvov pandémie nového koronavírusu na rok 2022 zhruba 717 miliónov eur.

Návrh rozpočtu tiež obsahuje na roky 2022 až 2024 alokáciu peňazí z plánu obnovy v celkovom objeme 4,59 miliardy eur. Rezort tiež v materiáli poznamenal, že v oblasti kapitálových výdavkov sa bude aj budúci rok pokračovať s princípom nulového štartovacieho rozpočtu, ktorý sa zaviedol tento rok.

Priority rozpočtu

Rezort financií informoval, že prioritami budúcoročného rozpočtu sú najmä oblasti zdravotníctva, školstva a sociálnych vecí.

Rozpočet ministerstva práce by mal byť medziročne vyšší o 171 miliónov eur, a to najmä pre nárast výdavkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia o 46,7 milióna eur, v súvislosti so zvýšením príspevku na opatrovanie a zvýšením výdavkov na podporu rodiny o 33 miliónov eur, či alokáciou výdavkov z Plánu obnovy a odolnosti v sume 39,5 milióna eur.

Výdavky v zdravotníctve by mali dosiahnuť budúci rok úroveň 6,38 miliardy eur, čo znamená medziročný rast o 411 miliónov eur. V oblasti liekov rozpočet počíta s vynaložením približne 57 miliónov eur za účelom zrušenia doplatkov pre vybrané skupiny obyvateľstva a na zabezpečenie inovatívnej liečby. Na dobeh zdravotnej starostlivosti, ktorá bola odložená pre pandémiu je na rok 2022 vyčlenených 100 miliónov eur. Naďalej sú v rozpočte kapitoly alokované prostriedky na úrovni 125 miliónov eur, ktoré umožnia dofinancovať zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. Zároveň sú vo výdavkoch zahrnuté aj prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti v celkovej sume 219,9 milióna eur.

O 459 miliónov eur by mali byť medziročne vyššie aj výdavky v oblasti školstva. „Za účelom podpory predprimárneho vzdelávania sa zvyšujú výdavky kapitoly na príspevok na výchovu a vzdelávanie detí v materských školách o sumu 10,9 milióna eur na celkovú sumu 26,1 milióna eur,“ podčiarkol rezort financií. Dodal, že šport bude v roku 2022 aj naďalej podporovaný prostredníctvom Fondu na podporu športu výdavkami zo štátneho rozpočtu v sume 31,5 milióna eur.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #Igor Matovič