Potravinársky gigant avizuje zdražovanie. Dotkne sa to aj bežných potravín, o koľko pôjdu ceny výrobkov hore?

Spoločnosť čelí nárastu mnohých základných komodít, ktoré používa na výrobu svojich produktov.

08.10.2021 12:07
rodina, obchod, potraviny, nákup, zálohovanie Foto:
Ilustračná fotka.
debata (46)

Rastúce ceny vstupných surovín a ďalšie náklady spolu s nestabilitou spôsobenou pandémiou COVID-19 nútia spoločnosť Nestlé zvýšiť ceny svojich výrobkov. K zvýšeniu príde v nasledujúcich mesiacoch naprieč hlavnými kategóriami. „Súčasná ekonomická situácia nás núti zvyšovať ceny vybraných kategórií výrobkov o 4 až 13 %," informoval v piatok hovorca Nestlé Česko a Slovensko Robert Kičina.

Zvýšené náklady na obstarávanie strategických surovín, logistiky, energií a obalových materiálov je spoločnosť podľa svojich slov schopná kompenzovať z rastu a vnútorných rezerv len čiastočne. Upravené ceny zabezpečia stabilitu výroby a dodávok na pulty slovenských obchodov pri zachovaní vysokej kvality výrobkov.

hydina, skoly Čítajte viac Najlacnejšie mäso zdražuje. Hydinári volajú o pomoc

Spoločnosť čelí nárastu mnohých základných komodít, ktoré používa na výrobu svojich produktov. Nárast týchto cien najviac ovplyvnil segment kávy, pričom cena arabiky a robusty vzrástla o desiatky percent v dôsledku sucha a mrazov v Brazílii a vyšších nákladov na dopravu. Klimatické zmeny viedli tiež k zvýšenému dopytu a následnému nárastu cien pšenice a kukurice, ktoré sú hlavnými zložkami najmä cereálií. „Výrazne vzrástla aj cena olejov, ktoré sa používajú pri výrobe širokej škály potravín. Nedostatok cukru ovplyvnil výrobu čokolády a cukroviniek. Horšia dostupnosť a nárast cien obalových materiálov sa dotkli výrobkov vo všetkých kategóriách," ozrejmil Kičina.

Nestlé je najväčším výrobcom potravín a nápojov na svete. Podniká v 189 krajinách sveta, zamestnáva 328 000 zames­tnancov. Spoločnosť bola založená pred viac ako 150 rokmi vo švajčiarskom Vevey, kde dodnes sídli. Na Slovensku vyrába v závode Carpathia Prievidza široký sortiment kulinárskych výrobkov pod značkami Maggi a Carpathia.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #potravina #Nestlé