Vodiči sa v Bratislave sťažujú na kolabujúcu dopravu. Diaľničiari odkazujú: Treba sa obrátiť na primátora Valla

Vodiči v Bratislave sa musia pripraviť na obrovskú dávku trpezlivosti. Mesto totiž začalo s veľkoplošnou opravou zjazdovej vetvy z mosta Lanfranconi. Tá je súčasťou dôležitého úseku diaľnice D2. Úsek bol v havarijnom stave.

07.10.2021 11:42 , aktualizované: 08.10.2021 09:58
Bratislava Foto: ,
debata (5)

Vodiči sa už začali v enormnom množstve sťažovať Národnej diaľničnej spoločnosti Slovenska. Podľa nich kolabuje doprava na celom ťahu diaľnice D2 v hlavnom meste. Diaľničiari na svojom statuse na sociálnej sieti upozorňujú, že opravy nerealizujú oni, ale Magistrát hlavného mesta. „Tento úsek nie je v správe NDS, a z tohto dôvodu nemáme bližšie informácie o harmonograme prác,“ píše diaľničiari.

Magistrát reaguje

Mesto Bratislava odôvodňuje opravu zjazdovej vetvy z Mosta Lanfranconi (diaľnica D2) smerom na diaľnicu D1, do centra hlavného mesta, havarijným stavom úseku. Práce potrvajú do 17. októbra a obmedzený bude ľavý a neskôr pravý jazdný pruh. Vodiči musia preto naďalej rátať s kolónami. Magistrát tak reaguje aj na štvrtkové vyhlásenie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), ktorá zaregistrovala množstvo sťažností vodičov a zároveň sa dištancovala od spôsobených dopravných problémov.

„Bohužiaľ, pre technologické postupy nie je možné realizovať túto opravu bez akýchkoľvek obmedzení alebo len počas víkendov. Počas týchto prác treba rátať so zníženou priepustnosťou dopravy v danom úseku, najmä v časoch dopravnej špičky,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Mesto pripúšťa, že predpokladaný termín ukončenia prác 17. októbra sa môže meniť v závislosti od poveternostných podmienok či iných komplikácií zistených pri samotnej realizácii stavby.

Havarijný stav

Skorší termín opravy podľa samosprávy nebol možný vzhľadom na pripravovanú návštevu pápeža Františka. „Zároveň pre havarijný stav úseku bolo nutné túto opravu zrealizovať ešte pred zimným obdobím. Zostávajúce vetvy mosta (na Karlovu Ves a Mlynskú dolinu) budú opravené v priebehu budúceho roka,“ spresnila hovorkyňa.

Kontrolou jednotlivých vetiev mosta sa zistilo, že stav zjazdu si vyžadoval okamžitú systémovú opravu vybraných úsekov vrátane vybúrania asfaltových vrstiev a železobetónovej ochrannej vrstvy. Taktiež úpravu nosnej konštrukcie, realizáciu izolačnej vrstvy, armovanie, betonáž ochrannej vrstvy a na záver pokládku asfaltovej vrstvy.

Národná diaľničná spoločnosť ešte začiatkom septembra na stretnutí s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom otvorila problematiku hroziaceho havarijného stavu zjazdových vetiev mosta Lanfranconi. Tie sú totiž v správe a majetku hlavného mesta, nie NDS.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #NDS #diaľnica D2