Štátny rozpočet dostane miliardovú injekciu. Zadlžil sa na 30 rokov

Záujem o emisiu prejavilo 115 investorov, pričom celkový dopyt dosiahol viac ako 3,6 miliardy EUR, informovala Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL). Najviac cenných papierov si od štátu kúpili nemeckí investori a banky.

06.10.2021 19:55
akcie, burza, investovanie, investícia, dlhopisy
Ilustračné foto.
debata

Slovenská republika udelila mandát na predaj cenných papierov pre ČSOB (KBC skupina), Deutsche Bank, J.P. Morgan a Slovenskú sporiteľňu (Erste Group).

Investori začali zadávať svoje objednávky na nákup štátnych dlhopisov 6. októbra o 8:55 ráno, pričom ich celková ponuka v priebehu dvoch hodín dosiahla sumu približne 3,5 miliardy eur.

Záujem investorov naďalej pokračoval a prekročil 3,6 miliardy eur, čo umožnilo uzatvoriť ponuku o 12:25 na obed a oznámiť vydanie emisie v hodnote 1 miliardy eur.

belgicko eú Summit brusel európska rada Čítajte aj Brusel vyhovel tlaku členských štátov. Dostanú návod, ako von z energetickej krízy

Vysoký dopyt zo strany investorov umožnil Slovenskej republike umiestniť 30 – ročné štátne dlhopisy v celkovej hodnote 1 miliardy eur s historicky najnižším „úrokovým“ kupónom 1,00 % p. a. a výnosom do splatnosti 1,006 % za rok.

„Slovenskej republike sa podarilo vydať emisiu v plánovanej hodnote 1 miliardy eur a zabezpečiť financovanie za atraktívnych podmienok na 30 rokov, čím sa doplnila výnosová krivka slovenských štátnych dlhopisov o nový referenčný dlhopis s dlhodobou splatnosťou. Emitent v budúcnosti plánuje dlhopisy umiestňovať na trhu prostredníctvom aukcií a syndikovaného predaja až do cieľovej hodnoty 5 miliárd eur,“ informovala ARDAL.

Finálne zloženie investorov bolo podľa Agentúry dobre diverzifikované, po geografickej stránke aj podľa typu investorov.

Odkiaľ pochádzali investori:

Nemecko: 33,6 %,

Škandinávia: 12,4 %,

Rakúsko: 10,5 %,

Veľká Británia: 8 %,

južná Európa: 7,6 %,

Slovensko: 7,4 %,

Benelux: 7,3 %,

Francúzsko: 4,4 %,

stredná a východná Európa: 4,2 %,

Švajčiarsko: 4,1 %

a ostatné: 0,5 %.

Sektorové rozdelenie:

banky: 35 %,

manažéri fondov: 33,3 %,

poisťovne a penzijné fondy: 24,9 %,

centrálne banky: 4 %

a ostatné: 2,8 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #rozpočet #zadlženie #štátny dlh