EÚ zmenila zoznam daňových rajov. Vyradila tri ostrovné štáty

Seychelly, Dominika a Anguilla boli doteraz na únijnom zozname nespolupracujúcich jurisdikcií na daňové účely, pretože nespĺňali kritériá EÚ týkajúce sa daňovej transparentnosti.

05.10.2021 12:43
10-hore 4x Foto: ,
Na európsky "čierny zoznam" daňových rajov, teda krajín a teritórií, ktoré nie sú ochotné spolupracovať v boji s krátením daní, patrí napríklad aj Monako.
debata (5)

Rozhodnutiu ministrov o ich vyradení z čierneho zoznamu predchádzalo rozhodnutie Globálneho fóra OECD o transparentnosti a výmene informácií na daňové účely umožniť dodatočné preskúmanie sporných daňových záležitostí v týchto jurisdikciách.

babiš Čítajte viac Babiš v Pandora Papers. Premiér priznal únik do daňového raja

Pôvodne mala byť z čierneho zoznamu EÚ vymazaná aj Panama, tá však so svojou žiadosťou neuspela, lebo nepredložila záväzok zrušiť alebo zmeniť a doplniť škodlivý režim oslobodenia od dane z príjmov pochádzajúcich zo zahraničia.

Aktualizovaný čierny zoznam EÚ zahŕňa deväť daňových jurisdikcií: Americká Samoa, Americké Panenské ostrovy, Fidži, Guam, Palau, Panama, Samoa, Trinidad a Tobago a Vanuatu. Štáty, ktoré sú na čiernej listine, podliehajú prísnejším kontrolám finančných transakcií s EÚ.

Seychely, Dominika a Anguilla budú na „sivom zozname“ krajín, ktoré prejavili odhodlanie vykonávať daňové reformy, až do výsledku dohodnutého doplnkového preskúmania. Sivý zoznam pokrýva daňové jurisdikcie, ktoré ešte nevyhovujú všetkým medzinárodným daňovým normám, ale ktoré sa zaviazali uplatňovať zásady dobrej správy a riadenia v oblasti daní.

Na sivom zozname sa nachádzajú aj Hongkong, Katar, Kostarika, Malajzia, Severné Macedónsko a Uruguaj a aj naďalej tam zostáva Turecko, pretože Ankara stále bráni automatickej výmene daňových informácií s Cyprom, členským štátom EÚ. Austrália, Maldivy a Svazijsko už implementovali všetky potrebné daňové reformy, a preto ministri v utorok odobrili ich vymazanie zo sivého zoznamu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #daňové raje #panama papers #Paradise Papers #Pandora Papers