Zlom na realitnom trhu? Záujem o byty v Bratislave sa prepadol, cena ale narástla

Správanie ľudí hľadajúcich bývanie sa mení. Za spomalenie dopytu môže podľa realitných predajcov slabá ponuka voľných bytov v hlavnom meste a medziročné zdraženie o 16 percent.

05.10.2021 09:32
dom, byt, byvanie, reality, nehnutelnost, panelak, Foto: ,
Záujem o nehnuteľnosti v hlavnom meste prekvapivo klesol.
debata (13)

Ponuka voľných nových bytov a apartmánov v hlavnom meste podľa kancelárie Lexxus naďalej klesá. Zaujímavým zlomom oproti minulému obdobiu je zmena správania na strane klienta. Dopyt po novom bývaní sa výrazne spomalil. Oproti roku 2020 nové byty zdraželi o 16 %.

Ponuka naďalej klesá

Na rezidenčnom trhu bolo počas tretieho kvartálu v porovnaní s predchádzajúcim obdobím až o osem projektov menej, presnejšie 68 developerských projektov. Na trh pribudli tri novinky, pričom len v jenom prípade išlo o nový projekt. Ostatné novinky predstavovali rozšírenie etáp už existujúcich projektov. Trh sa rozšíril o 206 bytov, ale v celkových číslach išlo o medzikvartálny pokles ponuky o 80 %.

úver, splátka Čítajte viac Za poslednú dekádu si Slováci napožičiavali 35 miliárd na bývanie. Trhu vládnu štyri banky

„Nedostatočná ponuka v rámci noviniek zapríčinila, že dopyt musel byť uspokojený z existujúcej ponuky. To malo za následok výraznejší pokles celkovej ponuky bytov a apartmánov v projektoch. Celková ponuka bytov v rámci novostavieb sa tak približuje k historicky najnižším číslam“, upresňuje Peter Ondrovič z realitnej spoločnosti Lexxus. Počas sledovaného obdobia bolo k dispozícii 1 694 bytových jednotiek. Medzikvartálne ich počet klesol o 17 %. Približne rovnakú hodnotu – 17,8 % má aj medziročný pokles nových voľných bytov v ponuke.

Dopyt sa výrazne spomalil

V súvislosti s uvoľnenými opatreniami počas letného obdobia sa otvorili možnosti voľnejšieho pohybu a cestovania, a tak sa aj naplnilo očakávané zníženie záujmu o nové bývanie. Pokles dopytu bol citeľný naprieč všetkými kategóriami a oblasťami na rezidenčnom trhu nehnuteľností. Podobne, ako na sekundárnom trhu, tak ak aj v rámci projektov sa v Bratislave predalo výrazne menej bytov.

„Za výraznejším poklesom dopytu stoja menej atraktívne nehnuteľnosti v ponuke, ale aj približovanie sa jednotkových a predajných cien v periférnych oblastiach hlavného mesta k maximálne akceptovateľnej cenovej hranici“, dopĺňa Ondrovič.

V mesiacoch júl až september bolo zazmluvnených 563 bytov, čo je približne o 44 % menej ako počas druhého kvartálu. Ak by sme počet predaných bytov porovnávali s rovnakým obdobím minulého roka, v tomto prípade sa situácia takmer nezmenila.

Najväčší záujem bol o byty v BA II – 261 bytov, naopak najmenej sa predalo v BA I – 29 bytových jednotiek. Na trhu je stále viac rozostavaných bytov, ako tých, ktoré sú dokončené. Ich podiel predstavuje viac ako 96 %.

Vývoj cien nových bytov

Nové bývanie je opäť výrazne drahšie. Ceny znovu preskočili pokrízové maximum. Medzikvartálne sa priemerná cena nových bytov zvýšila o 151 eur, resp. o približne 5 % a dosiahla hodnotu 3 181 EUR/m2 bez DPH. Pred rokom si klienti kupovali byty, ktoré boli lacnejšie o viac ako 16 %. Dynamika medziročného rastu cien sa zrýchlila.

Takmer 40 % developerských projektov zvyšovalo počas tretieho kvartálu cenníkové ceny. Bývanie je drahšie vo všetkých bratislavských okresoch, okrem BA V. Najviac ceny rástli v BA II, o viac ako 7 % a najmenej si klienti priplatili v BA IV, o 4,5 %.

Ak sa však bavíme o priemerných cenách predaných bytov, v tomto prípade sme zaznamenali oproti predchádzajúcemu obdobiu pokles o 64 EUR, resp. 2,4 %. Priemerná cena predaných bytov dosiahla úroveň 2 652 EUR/m2 bez DPH.

„Nakoľko na trhu neprišlo k žiadnemu zlacňovaniu bytov, za poklesom priemernej jednotkovej ceny predaných bytov je možné vidieť preferencie kupujúcich, ktoré boli v rámci tretieho kvartálu primárne orientované na kúpu jednotiek s nižšou cenou v prepočte na m2, než tomu bolo v predchádzajúcom období“, tvrdí Ondrovič.

Trh starších nehnuteľností a trh nájmu

Ponuka klesala aj v segmente sekundárnych nehnuteľností. Medzikvartálne sa počet dostupných bytov znížil o 8,8 %. Ceny rástli aj v prípade starších nehnuteľností, a to o viac ako 8 %, resp. o 268 EUR. Za m2 si vlastníci bytov pýtajú v priemere 3 577 EUR/m2 s DPH. Zdraželi takmer všetky kategórie, okrem trojizbových bytov. Dynamika rastu cien sa aj v tomto prípade zrýchlila.

Na trhu je aj menej bytov ponúkaných na prenájom. Objem bytov na trhu nájmov sa znížil až o takmer 19 %.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #byt #realitný trh #nákup nehnuteľností