Benzíny a nafta by mali tento týždeň znova zdražieť. Dopyt po rope rastie

Po predchádzajúcej stagnácii sa ceny na našich pumpách vrátili k rastu. Analytička 365.bank Jana Glasová ešte aj tento týždeň predpokladá, že ceny benzínov a nafty budú rásť.

04.10.2021 11:25
Čerpacia stanica Benzina sa premenuje na Orlen. Foto:
ilustračná foto
debata (2)

„Na základe vývoja v predchádzajúcich týždňoch očakávame, že ceny na našich pumpách by mohli ešte vzrásť,“ uviedla pre agentúru SITA Glasová.

V 38. tohtoročnom týždni vzrástli ceny 95-oktánového benzínu o 0,6 percenta na priemernú úroveň 1,429 eur za liter a ceny 98-oktánového benzínu o 0,7 percenta na hodnotu 1,628 eur za liter. Najvýraznejší rast dosiahli ceny nafty, ktoré sa zvýšili o 1,1 percenta na úroveň 1,284 eur za liter.

Zdražovanie pohonných látok na našich pumpách je od začiatku tohto roka citeľné. Benzín 95 je drahší ako vlani o zhruba 25 percent a benzín 98 o 22 percent. Drahšia ako pred rokom je aj nafta, a to až o 28 percent. „Zdražovanie ropy je dané hlavne tým, že po pandémii došlo k ekonomickému oživeniu, k väčšej mobilite ľudí a spolu s dovolenkovou sezónou sa vrátila aj chuť cestovať. Dopyt po rope teda rástol,“ spresnila Glasová.

cesto, miesenie, miesenie cesta, pečenie, kvások Čítajte viac Slovenskí pekári obohatili pečivo o vitamín D. Zákazníci ho už dnes nájdu na predajných pultoch

Počas leta sa držali ceny ropy na nižších úrovniach. Koncom augusta ale už opäť zamierili nahor a tento rastúci trend pokračuje viac – menej dodnes. Minulý týždeň čierne zlato atakovalo už aj 80 dolárovú hranicu. Ropa bola tlačená nahor hlavne rastúcim dopytom. „Okrem toho sú rastúce ceny ropy aj výsledkom odstávky niektorých ťažobných zariadení v Mexickom zálive pre hurikány,“ dodala Glasová.

Hurikány spôsobili pokles zásob ropy v USA. Naopak, brzdiaco na ceny ropy pôsobia podľa analytičky obavy z narastajúceho počtu infikovaných novým delta variantom. „No a v závere tohto týždňa ceny na ropnom trhu mierne klesli aj kvôli tomu, že kartel OPEC uvažuje o zvýšení produkcie. Dôvodom je rastúci dopyt po rope, ktorý je podporený aj tým, že pre prudké zdraženie plynu prešli mnohé firmy z plynu na ropu,“ konštatovala Glasová.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #zdražovanie