Slovenskí pekári obohatili pečivo o vitamín D. Zákazníci ho už dnes nájdu na predajných pultoch

Potraviny obohatené o vitamín D a vápnik ušetria podľa pekárov štátu cez 11 miliónov eur ročne.

04.10.2021 10:01
cesto, miesenie, miesenie cesta, pečenie, kvások Foto:
Ilustračná fotka
debata (15)

Začiatkom septembra slovenskí pekári oznámili, že chcú cez pečivo obohatené o vitamín D na pultoch obchodov prispieť k zlepšeniu imunity a odolnosti Slovákov proti respiračným ochoreniam. V týchto dňoch už toto pečivo spotrebitelia nájdu na pultoch prvých obchodov. Informoval o tom v pondelok výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Milan Lapšanský. Zároveň dodal, že potraviny obohatené o vitamín D štátu významne ušetria výdavky na zdravotnú starostlivosť. Ide o riešenie, ktoré využívajú vo Fínsku, Švédsku, či Veľkej Británii.

Potraviny obohatené o vitamín D a vápnik dokážu štátu ušetriť za rok viac ako 11 miliónov eur na zdravotnej starostlivosti. Vyplýva to z medzinárodnej štúdie, ktorá zisťovala vplyv takýchto potravín na zdravie obyvateľov EÚ nad 55 rokov trpiacich osteoporózou. V EÚ ňou pritom trpí takmer pätina ľudí (17,6 %) nad 55 rokov. „Slovenskí pekári v týchto dňoch už uzatvorili zmluvy na pečivo obohatené vitamínom D s obchodnými sieťami Billa, Fresh/Labaš, COOP Jednota Liptovský Mikuláš a Tesco. Slovenskí spotrebitelia ich nájdu aj v predajniach Liptovských pekární a cukrární Včela, pekárne Gros a Tatrapeko. Veríme, že k tejto iniciatíve sa čoskoro pripoja aj ďalšie siete,“ povedal Lapšanský.

manželia, penzisti, notebook, rozmýšľanie, problém, peniaze Čítajte viac Tretia vlna zvýši výdavky na nemocenské dávky. Usporí sa na nezamestnanosti

Samotné Ministerstvo zdravotníctva SR v „Manažmente osteoporózy a porúch metabolizmu vápnika v čase pandémie ochorenia" konštatuje, že optimalizácia prísunu vitamínu D môže znížiť riziko nakazenia sa respiračnou infekciou, či zmierniť priebeh vírusového ochorenia. Dostatok vitamínu D taktiež pomáha na zvýšenie absorpcie vápnika z tenkého creva. To je dôležité najmä pre seniorov, ktorí majú zvýšené riziko zlomenín. Nedostatok vitamínu D počas tehotenstva zas ovplyvňuje plod, zohráva totiž aktívnu úlohu vo vývoji plodu, najmä mozgu, pľúc a kostí.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 000 pracovníkov.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #pečivo #vitamín D #Slovenskí pekári