Inštitút finančnej politiky má nového riaditeľa. Je ním uznávaný analytik

Juraj Valachy sa stáva v poradí 8. riaditeľom IFP. Jeho prioritou je nadviazať na kvalitnú analytickú prácu, ktorá je pre ekonomiku a verejné financie mimoriadne dôležitá.

30.09.2021 18:43
ministerstvo financií, MF SR Foto: ,
Inštitút finančnej politiky patrí pod Ministerstvo financií.
debata

Bratislava 30. september 2021 – Novým šéfom Inštitútu finančnej politiky (IFP) sa od 15. októbra stane ekonóm a dlhoročný uznávaný analytik Juraj Valachy. Na pozícii vystrieda doterajšieho riaditeľa Eduarda Hagaru.

Juraj Valachy sa stáva v poradí 8. riaditeľom IFP. Ako prioritu si stanovil nadviazať na kvalitnú analytickú prácu, ktorá je pre ekonomiku a verejné financie mimoriadne dôležitá.

„S veľkou radosťou prichádzam pracovať na Inštitút finančnej politiky. Je to výnimočné miesto plné výnimočných ľudí, ktorí svojou prácou pomáhajú robiť vláde dobre informované rozhodnutia. Spoločne chceme pozitívne ovplyvňovať diskusiu a smerovanie verejných politík na Slovensku,“ povedal budúci riaditeľ IFP Juraj Valachy.

Medzi jeho najväčšie priority bude patriť práca na zlepšenie udržateľnosti verejných financií.

„Trvalé zlepšenie ich stavu by malo priniesť zavedenie konceptu výdavkových limitov, čo je aj hlavnou výzvou pre celý inštitút. Budeme sa spoločne snažiť zlepšiť prezentáciu svojej práce navonok, no hlavne odborne odpovedať na všetky výzvy, ktoré pred nami stoja,“ zdôraznil Juraj Valachy.

Robert Fico Čítajte aj Smer oprášil bankový odvod, peniaze z neho chce vyplácať ľuďom. Treba brať tam, kde sú, hovorí Fico

Juraj Valachy sa na ministerstvo financií po rokoch vracia, keďže už v minulosti na IFP pôsobil. Vyštudoval štatistiku a pravdepodobnosť na Fakulte matematiky a fyziky UK v Bratislave. Doktorandské štúdium v ekonómii ukončil na CERGE-EI na Karlovej univerzite v Prahe. Od roku 2006 pracoval v bankovej oblasti ako ekonomický analytik. Patrí medzi uznávaných expertov na makroekonómiu a ekonometriu.

„Juraj je výborný ekonóm s bohatými skúsenosťami. Svojimi nápadmi a energiou určite prispeje k ďalšiemu rozvoju Inštitútu,“ povedal odchádzajúci riaditeľ Eduard Hagara. Ten pôsobil na ministerstve financií od roku 2012. Začínal na pozícii senior analytika Inštitútu finančnej politiky. Po roku prevzal zodpovednosť za Odbor daňových a fiškálnych analýz. Po trojročnom pôsobení v Medzinárodnom menovom fonde sa v roku 2019 stal riaditeľom Inštitútu finančnej politiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #IFP #Juraj Valachy