Nemocnice sa začnú oddlžovať už tento týždeň. Dôležité sú však aj racionalizačné opatrenia

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský na tlačovej konferencii predstavil systém oddlžovania nemocníc, na ktorý vláda minulý rok schválila sumu 575 miliónov eur.

29.09.2021 16:39
Vladimír Lengvarský Foto:
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).
debata

Generálny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Peter Ferjančík uviedol, že už tento týždeň spustia všetky procesy tak, aby sa oddlžovanie začalo. Podľa jeho slov však nejde len o oddlženie, ale aj o to, aby zadlžovanie nepokračovalo. Ferjančík tiež dodal, že budú „ostro sledovať, ako budú racionalizačné opatrenia v nemocniciach vykonávané”, aby sa nestalo, že budú financie zneužité.

Rezort očakáva, že dlh nemocníc vzhľadom na už uvoľnené finančné prostriedky v tomto roku výrazne rásť nebude. Lengvarský pripustil, že nemocnice sa budú zadlžovať aj v nasledujúcich rokoch. Cieľom ich systému oddlžovania je však dosiahnuť, aby boli dlhy tvorené tým, že budú nemocnice investovať do skvalitnenia poskytovania zdravotnej starostlivosti. Podľa jeho slov nie je prípustné, aby mali nemocnice dlhy v Sociálnej poisťovni či v zdravotných poisťovniach. „Dúfam, že tieto dlhy už v budúcom roku mať nebudú,” dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #nemocnice #Vladimír Lengvarský