Minister práce načrtol prvé riešenie pre ľudí s vysokými cenami energií. Je to minimum s čím prichádzame, vyhlásil

Minimálnou kompenzáciou pre ľudí v súvislosti s hrozbou rastu cien energií by malo byť rozloženie splátok na dlhšie obdobie. Ide teda o podobné riešenie ako pri bankových úveroch. Povedal to pred rokovaním vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). S takýmto návrhom ide na rokovanie, ktoré na túto tému zvolal premiér Eduard Heger (OĽANO).

29.09.2021 12:47
krajniak Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (25)

„To minimálne, s čím prichádzame na rokovanie, ktoré zvolal pán predseda vlády na základe našej požiadavky na koaličnej rade, je, aby podobne ako pri bankových úveroch v prípade, ak ľudia sa dostanú do problémov túto zimu a nebudú môcť hradiť tieto svoje záväzky, aby si ich mohli rozložiť na dlhšiu dobu," povedal Krajniak s tým, že nejaké návrhy riešení avizovalo už aj Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Krajniak by teda chcel počkať na rokovanie a uvidí sa, čo z neho vyjde.

Riešením by sa podľa Krajniakových slov malo dosiahnuť to, aby nikomu nehrozilo, že mu pre neschopnosť platiť vypnú elektrinu alebo plyn. „Ale bude si to môcť rozložiť na dlhšie obdobie," dodal minister.

Fakt, že k stretnutiu pod záštitou premiéra o cenách energií má dôjsť, potvrdil po rokovaní vlády aj vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Spresnil, že stretnutie má byť v piatok (1. 10.). Sulík plánuje ešte jedno dôležité stretnutie vo štvrtok (30. 9.). „Konáme v tejto veci, ja mám aj zajtra jedno dôležité stretnutie s našimi plynármi a možno budem aj informovať," poznamenal minister. Na otázky o konkrétnych návrhoch, ako bude vyzerať kompenzačný mechanizmus v súvislosti so zdražovaním energií, odpovedal, že na také vyjadrenia je ešte priskoro. „Určite o tom nebudem hovoriť pred piatkom," uzavrel Sulík.

SR NRSR Čítajte viac Fico sa kvôli cenám energií obul do Sulíka, ten potom odišiel

Kollár: O zmierňovaní dosahu cien energií sa budeme rozprávať v piatok

Dosahy nárastu cien energií na tých najpostihnutejších by sa mali zmierniť. Vyhlásil to v stredu na brífingu v Národnej rade (NR) SR predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) s tým, že zasadať by k tomu mali v piatok (1. 10.).

Kollár skonštatoval, že jedna komisia, ktorá sa venuje cenám energií, je na Ministerstve hospodárstva (MH) SR a druhú dohodli s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Zdôraznil, že ceny energií, ale aj potravín treba riešiť prierezovo naprieč ministerstvami.

„Musíme čo najviac zmierniť dosahy pre tých najpostihnutejších. O tomto sme sa bavili, ja som spomínal, že to otvorím na koaličnej rade, premiér si to zobral za svoje a v piatok by sme mali prvýkrát zasadať," priblížil Kollár.

V súvislosti s niekoľkými mimoriadnymi schôdzami uviedol, že opozícia tieto témy otvára len preto, aby mala „palivo na tlačové konferencie". „Myslím si, že nič to nerieši, s čím prichádza opozícia, len to rozoštváva spoločnosť," dodal.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ceny #OĽaNO #Sme rodina #Milan Krajniak #Eduard Heger