V ktorom mesiaci šoféri hlásia najviac škôd? December ani január to nie sú

Najmenej dopravných kolízií, nehôd či škôd na aute je hlásených počas septembra a novembra. Najviac v júni a máji. Vyplýva to zo štatistiky poisťovne Wüstenrot, ktorá sumarizuje poistné udalosti hlásené klientami na Slovensku za posledných dvadsať rokov.

27.09.2021 12:18
nehoda Foto:
Ilustračná fotka
debata

December a január nepatria medzi najškodovejšie mesiace roka. Najviac škôd sa hlási v júni a najmenej v septembri, vychádza zo štatistiky.

„Ide o dlhodobú štatistiku, v rámci ktorej nebadať žiadne výraznejšie zmeny či nové trendy. Percentuálne zastúpenie poistných udalostí v jednotlivých mesiacoch sa v princípe nemení. Výnimku predstavovali len protipandemické obmedzenia. Počas lockdownu sa v určitom čase znížila hustota premávky, čo sa podpísalo na nižšom počte nehôd,“ hovorí Erika Fischerová, vedúca oddelenia underwritingu a likvidácie neživotného poistenia poisťovne Wüstenrot.

Poisťovňa vysvetľuje, že vo všeobecnosti sú najviac rizikové práve zimné mesiace, kedy dopravu komplikujú poľadovice, sneh alebo voda. „No z nahlásených poistných udalostí za posledné dve dekády vyplýva, že najviac nehôd sa udeje počas výrazne teplejších a suchších mesiacov. V pomyselnom rebríčku dopravných škôd tak dominuje jún,“ tvrdí Wüstenrot poisťovňa.

Čerpacia stanica Benzina sa premenuje na Orlen. Čítajte viac Zdražovanie benzínov by malo pokračovať. Drahšia ako pred rokom je aj nafta

Počas mesiaca jún bola nahlásená takmer každá desiata nehoda v rámci poistného zmluvného a havarijného poistenia, hovorí Wüstenrot. „Skutočnosť, že zimné mesiace nepatria medzi najškodovejšie ilustruje porovnanie celkového počtu škôd. V júni sme za dvadsať rokov celkovo evidovali o 13 percent poistných udalostí viac ako napríklad v decembri. A o necelých 10 percent viac ako v januári,“ pokračuje Erika Fischerová.

Poisťovňa uvádza dôvody prečo práve letný mesiac je najškodlivejším mesiacom na slovenských cestách, „môže byť skutočnosť, že po oteplení sa zvyšuje počet šoférov, ktorí cez zimu nechávajú autá častejšie v garáži. Prípadne sa počas zimy sústreďujú len na rutinné trasy, ktoré veľmi dobre poznajú.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poisťovňa #autonehoda #Wüstenrot #škody na aute