Bez rodičovského bonusu a 13. dôchodku. Saskári ukázali svoje predstavy o penziách, chcú ich pretlačiť do ústavy

Črtá sa ďalší konflikt vo vládnej koalícii? Po hádkach, ako vyriešiť vojnu v polícii, je tu nový spor. A to dôchodky. Najnovšie predstavili vlastný návrh toho, ako majú vyzerať budúce penzie, poslanci SaS. Urobili to po tom, čo nedávno svoju verziu zmien ukázal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

22.09.2021 18:37
kongres SaS sulík grohling Foto: ,
ilustračná fotka
debata (31)

Toho liberáli na svoju konferenciu aj zavolali diskutovať, no on im dal košom. Saskárom odkázal, že ich návrhy sú iba „divadielko“. Krajniak hovorí, že na koaličnej rade už dávno rokujú o jeho plánoch a SaS iba „vytĺka politické body“.

Návrhu sulíkovcov nerozumie ani ekonomický expert koaličnej strany Za ľudí Tomáš Meravý. „Zatiaľ stále bežia rokovania o návrhu dôchodkovej reformy od ministerstva práce, a to aj za účasti SaS. Nechápem, prečo prichádzajú s vlastným návrhom ústavného zákona,“ povedal pre Pravdu.

Hlavný rozdiel medzi oboma návrhmi je, že sulíkovci nespomínajú takzvaný rodičovský bonus. Ten v skratke hovorí o tom, že čím viac detí človek má, tým vyšší môže mať dôchodok, pretože by mu naň prispievali. V štátnej kase by však potom chýbalo ročne vyše pol miliardy na penzie pre ostatných.

Richard Sulík, Roman Oravec, Marián Viskupič Čítajte viac Koaličná SaS prichádza s vlastným návrhom dôchodkovej reformy: Pozrite si detaily ich plánu

„Má naozaj snahu o priznanie pravdy a nepokúša sa do systému vnášať neoverené experimenty ako napríklad rodičovský dôchodok,“ komentuje návrh SaS špecialista na dôchodky Ján Šebo z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Základné dôchodkové princípy navrhuje SaS zakotviť do ústavy. Dôvodom je, aby ich politici po každých voľbách nemenili. Okrem rodičovského bonusu sa v návrhu liberálov nespomína ani trinásty dôchodok. Ďalej by sa mal okrem iného dôchodkový vek naviazať na strednú dĺžku dožitia. Do druhého piliera by sa vstupovalo povinne spolu so vstupom do prvého piliera.

Osobný odvodový účet

Na rozdiel od rodičovského bonusu je návrh liberálov postavený na takzvanom transparentnom princípe: koľko si zaplatíš, taký budeš mať dôchodok. Keby sa zákon zmenil navrhovaným spôsobom, priblížilo by sa Slovensko podľa Šeba systémom vo Švédsku, v Poľsku alebo Estónsku, kde majú systém individuálnych účtov. Tam sa eviduje objem zaplateného poistného a z neho sa potom počítajú dôchodky.

„Zamedzili by sme aj neustálym hádkam o medzigeneračnej spravodlivosti pri určovaní výšky dôchodkov. Každý by mal penziu podľa výšky odvedených príspevkov,“ dodáva Šebo.

Poslanec parlamentu Marián Viskupič (SaS) zdôrazňuje, že treba využiť fakt, že súčasná koalícia má ústavnú väčšinu. Návrh liberálov podľa jeho slov nie je konkurenčný oproti reforme prvého piliera, ktorú vo forme obyčajnej novely predložil Krajniak. „Je tam veľa bodov, ktoré vychádzajú z iniciatívy ministra,“ podotkol Viskupič a upozornil na naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku života.

Viskupičov stranícky kolega Peter Cmorej doplnil, že napriek tomu, že návrh predstavujú liberáli, neobsahuje ideologicky vyhranené veci: „Snažíme sa o široký politický konsenzus, preto sme tam nechali veci, na ktorých je dohoda.“

Penzie do ústavy

„Zakotvenie navrhovaných rámcov do ústavného zákona je dôležité práve preto, aby ich už nebolo možné meniť jednoduchou väčšinou v parlamente. Kriticky ale vnímam, že sa taký dôležitý zákon nepripravuje vo vláde, ale cez poslancov,” upozorňuje riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

„Návrh si kladie za cieľ zachovať udržateľnosť súčasného nastavenia dôchodkového systému. Z pohľadu fiškálnych konzervatívcov je to dobrý krok,” hovorí Radovan Ďurana z inštitútu INESS. Nie všetci sú však s návrhom SaS spokojní. Vyčítajú mu napríklad stále nevyriešenú otázku v diskriminácii – napríklad žien, ktoré vychovávajú deti. „Mala by sa vyriešiť v podobe nejakej odmeny, čo ani minister práce nemá záujem riešiť,“ dodáva Šebo.

Problém s názvom piliere

Okrem rodičovského bonusu sa v návrhu nespomína ani 13. či 14. dôchodok. Ďalej by sa mal dôchodkový vek naviazať na strednú dĺžku dožitia. Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth v tejto súvislosti podotkol, že do návrhu by doplnil detaily vekového automatu, ktorý by toto viazanie bližšie špecifikoval v časových intervaloch.

Zmena čaká aj ostatné piliere, na ktorých celý dôchodkový systém stojí. Koľko pilierov treba podľa liberálov na jeden dobrý dôchodok? Návrh ústavného zákona definuje penzijný systém od roku 2023 ako trojpilierový. Prvý poznáme už dnes – je financovaný priebežne a má ho pod palcom Sociálna poisťovňa. Aktuálne je jediný, do ktorého ľudia vstupujú povinne.

Po novom sa k nemu má pridať aj druhý dôchodkový pilier spravovaný dôchodkovými správcovskými spoločnosťami. Putuje doň časť povinných odvodov, pričom peniaze zhodnocujú správcovia na trhoch a pokiaľ sa náhodou dôchodku nedožijete, úspory zdedia vaši potomkovia. Kým však dnes je vstup doň len na vyžiadanie, po novom bude účasť v druhom pilieri pre mladých ľudí automatická, odkedy začnú pracovať a platiť odvody. Ak sa rozhodnú, že si takto sporiť nechcú, budú mať možnosť v určitej lehote vystúpiť a sporiť si "len” v Sociálnej poisťovni.

Práve túto časť označil ako najproblematic­kejšiu Milan Kuruc, zakladateľ občianskeho združenia Pracujúca chudoba. „Tomuto návrhu vôbec nepredchádzala diskusia, či je druhý pilier vôbec výhodný a koľko si z neho človek vie do dôchodku odniesť. Nikto nám nevysvetlil, čo sa s usporenými peniazmi stane, keď sa v zlom okamihu prepadnú trhy, alebo koľko dostanem, keď sa trhom bude dariť a ja si celý život budem sporiť. Nevyriešenou otázkou druhého piliera je aj výška poplatkov, ktoré si za to správcovské spoločnosti berú,” upozorňuje Kuruc.

Tretí pilier by mal ostať tak ako dnes dobrovoľný. Štát by však podporil ľudí aj zamestnávateľov, aby doň posielali extra príspevky, napríklad daňovými úľavami.

Konfederácia odborových zväzov pripomína, že Slovenská republika vynakladá na sociálne zabezpečenie a v rámci toho aj na dôchodkové dávky jeden z najnižších podielov hrubého domáceho produktu v rámci členských štátov Európskej únie. „Je nesporné, že priestor na zabezpečenie finančnej udržateľnosti dôchodkového systému a súčasne na zlepšovanie ekonomickej situácie ľudí v starobe existuje. Nie je dôvod riešiť budúci finančný vývoj na úkor ľudí v postproduktívnom veku,” povedala Pravde hovorkyňa odborárov Martina Nemethová.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky